Ватрогасци обележили Дан заштите од пожара

Припадници ватрогасно - спасилачких јединица, Сектора за ванредне ситуације, обележавају Дан заштите од пожара, 7. новембар, низом активности, кроз едукативне скупове и показне вежбе широм Републике Србије како би упознали децу и одрасле са начином поступања у случају опасности.  Дан заштите од пожара обележен је и у Врању. "Ватрогасно-спасилачка јединица у Врању обележава дан ватрогасаца на традиционалан начин. Ове године њихови гости су малишани из вртића „Дечја радост”.

Деца су разговарала са ватрогасцима, пела се у ватрогасно возило, носила шлемове и видно се забављала, а уследило је и послужење за најмлађе. Малишани кажу "да им је разговор са ватрогасцима био занимљив. Они су им објаснили како су гасили пожаре претходних дана и на који начин се поступа у случају опасности.''

Овај дан се у Републици Србији традиционално обележава већ 185 година у циљу информисања јавности о важности професионалне службе заштите од пожара и ватрогасно - спасилачке јединице које као основни заједнички циљ имају заштиту живота људи и имовине у Републици Србији.

„Ми као и сваке године овај празник обележавамо радно, с тим што увек позовемо некога у госте, а то су деца из вртића, којима поделимо мале поклоне и покажемо им чиме располажемо, они се друже са нама и на тај начин обележимо данашњи дан”, каже Дејан Станојевић, командант ватрогасног батаљона у Врању.

Само током ове године, припадници Сектора били су ангажовани на више од 31.000 интервенција, међу којима је било око 28.000 пожара, током којих је спасено 1.233 грађана и евакуисано 208 особа.

„У последње време је најзаступљеније гашење пожара, поготово пожара у шумским комплексима и руралним срединама, где је јако неприступачан терен, тако да смо имали укупно 222 интервенције, од тога 202 пожара на отвореном простору и то је само за месец октобар, што је јако некарактеристично за овај период. Имали смо 6 интервенција на отвореном простору где су комплекси били јако велики и стога смо ангажовали и колеге из целе Србије да нам помогну”, каже Дејан Станојевић, командант ватрогасног батаљона у Врању.

Дан заштите од пожара установљен је 7. новембра 1834. године када је министар унутрашњих послова Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао „Уредбу о гашењу пожара”, која представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара и формирања ватрогасно-спасилачких јединица.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 новембар 2019 15:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter