МиДеј штрајкује глађу

Миомир Дејановић, дугогодишњи професор разредне наставе у Основној школи ''Светозар Марковић'' у Врању ступио је јутрос у штрајк глађу. На овај начин он изражава своје незадовољство због премештања у истурено одељење ове школе у Доњем Нерадовцу, селу надомак Врања. Иначе, Дејановић је један од најнаграђиванијих учитеља у Врању последњих година. Прошле године добио је признање '' Најбољи едукатор Србије'' ,омиљен је међу ученицима и како сам каже, воли свој посао и никада га не би мењао. Миомир Дејановић  је професор разредне наставе у Основној школи ''Светозар Марковић'' у Врању већ 24 године. Он је незадовољан одлуком директорке школе да буде  премештен  у истурено одељење ове школе у Доњем  Нерадовцу. Једини разлог због којег није у могућности да ради ван Врања је, како каже,  искључиво личне природе и болест његовог сина.

"Од двадесеторо учитеља који се налазе на ранг листи, ја сам на трећем месту, што значи да је било могућности да одабере неког од преосталих учитеља за премештај. То је мање важно. Мени је већи проблем што директорка школе није узела у обзир да имам болесног сина  који болује од аутизма. Тим премештајем , она ме удаљава од њега, а по налазу лекара специјалисте детету је потребна појачана нега и надзор родитеља. С обзиром да и моја супруга путује, ово удаљавање од детета нам ствара велике проблеме, посебно сину због могућности повређивања и излива беса. Ми као родитељи би требало да му будемо стално доступни и у близини. Помоћник министра просвете Милан Пашић ме контактирао уз обећање да ће мој проблем бити решен. Он је предложио да ову школску годину завршим у Нерадовцу, а да од следећег септембра опет будем у својој матичној школи у Врању. Ја сам рекао да бих то прихватио али да се то прецизира у новом уговору. Међутим, директорка школе је просветној инспекцији рекла да ће ме вратити у школу у Врању следеће школске године или касније уколико се створе услови за то. Мени то не значи ништа. Желим да ми конкретно обећа да ће да ме врати. Само на то пристајем", каже Миомир Дејановић, професор разредне наставе.

Тијана Ђокић директорка школе у писаном саопштењу каже да је до премештаја дошло због смањења броја одељења у матичној школи, при чему је наставник разредне наставе М.П која ради у издвојеном одељењу у Доњем Нерадовцу постала технолошки вишак, те је на то место пребачен Миомир Дејановић. Незадовољан премештајем, Миомир Дејановић се обраћао многим надлежним органима, између осталог Школском одбору, Инспекцији рада, просветној инспекцији, Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Сви ови органи нису нашли да су повређена права запосленог. Последњом Одлуком коју сам донела, каже Ђокићева, предвидела сам могућност да се Миомир Дејановић од наредне школске године или касније, када се буду стекли услови, из издвојеног одељења школе врати на рад у матичну школу у Врању.

Међутим, он је и даље незадовољан свим овим одлукама и покушава да скрене пажњу на себе тиме што је данас, наводно, ступио у тзв.штрајк глађу, каже Ђокићева.

Истовремено, она поставља питање како је могуће да запослени Дејановић, који је тренутно на боловању, буде у штрајку с обзиром да је законом о штрајку, штрајк дефинисан као прекид рада који запослени организују ради заштите својих професионалних и економских интереса по основу рада. Моје мишљење је да ово није могуће и да је ово само исказивање става запосленог, сматра Ђокићева. Могло би се сматрати да овим својим поступком, Миомир Дејановић злоупотребљава права запослених који проистичу из закона о штрајку. Тиме што ''штрајкује глађу'' у згради школе, запослени узнемирују ученике и многе друге запослене чиме се нарушавају и њихова права,  а самим тим и интегритет школе као и њен углед, пише у саопштењу које потписује директорка Основне школе ''Светозар Марковић'' у Врању Тијана Ђокић.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 новембар 2019 15:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter