Манасијевић: Недостатак адекватног простора за чување архивске грађе -велики проблем Историјског архива

Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива одржао је у просторијама Српске напредне странке у Врању конференцију за новинаре на којој је говорио о резултатима рада током претходне три године али и о проблемима са којима се запослени суочавају у раду. Проблем са којим се запослени у Историјском архиву суочавају односи се на недостатак простора за чување архивске грађе. Тренутно депо користи површину подрумског простора од 886 метара квадратних. Међутим, то није адекватан простор за чување грађе , каже Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива и додаје да очекује подршку града у решавању овог проблема.

„У понедељак ће Архив да се у писаној форми обрати градоначелнику и Градском већу,тражићемо да нам Град уступи  на трајно коришћење зграду АТД-а, с обзиром да смо информисани да ће службе из те зграде бити дислоциране. Покушаћемо да обезбедимо адекватан простор за рад наше установе који нам је неопходан”, каже Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива.

Манасијевић  је  рекао  да је број запошљених смањен у односу на 2016. годину, тако да тренутно ради 18 плус 1 радник на неодређено, четворо је на одређено време и један на привремено повременим пословима. Он се потом осврнуо на основне задатке у раду ове установе и поменуо да у оквиру ње тренутно постоје три одељења.

„Поштујући Закон о културним добрима, Историјски архив обавља послове евиденције и заштите архивске грађе и регистраторског материјала, врши преузимање архивске грађе, ради на културно-просветној и образовној делатности  има и изложбену и издавачку делатност. 2016. године рад је био организован кроз шест служби. Данас  постоје три одељења: одељење евиденције и заштите архивске грађе и регистраторског материјала ван архива, одељење депоа и техничке заштите архивске грађе и одељење сређивања и обраде архивске грађе, културно просветне делатности и дигитализација”, каже Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива.

Историјски архив у оквиру културно-просветне делатности разним активностима учествује у бројним манифестацијама приликом обележавања значајних историјских датума. Током претходне три године представљено је 14 архивских изложби са писаним документима и фотографијама. Манасијевић је на крају рекао да је  Закон о Архивима  у скупштинској процедури и да се очекује  да Архив пређе на финансирање на републичком нивоу.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено четвртак, 14 новембар 2019 13:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter