Свети Врачи – слава лекара

Српска православна црква 14. новембар посветила је Светим врачима, Козми и Дамјану. Били су лекари и, како хришћани верују, чудотворци, те их лекари прослављају као своју крсну славу. Поводом данашњег дана градоначелник Врања, честитао је славу лекарима и подсетио на велика залагања локалне самоуправе да се унапреде услови за рад здравствених радника.

„Сетите се само да смо 28. децембра прошле године завршили Хируршки блок, ове године интензивно радимо на томе да завршимо пројекат реконструкције старог дела болнице и ја се искрено надам да ћемо успети до краја године да потпишемо уговор и да почнемо ту тендерску процедуру за избор извођача радова на реконструкцији старог дела болнице. На тај начин повезаћемо нови Хируршки блок са старим делом болнице и заиста добити једну савремену, модерну, функционалну целину, каже др Слободан Миленковић, градоначелник. Као локална самоуправа ми мало ингеренција имамо што се тиче директног учешћа у рад Здравственог центра, али гледамо оно што можемо, а то је пре свега да путем пројектног финансирања помогнемо. Сами знате упослили смо лекаре и медицинске сестре, тако да смо за 2 године издвојили скоро 30 милиона динара за ту намену, пре свега за здравствену заштиту и збрињавање становништва у руралним крајевима. Овде имате прилику да видите и то да смо оспособили функционисање градске апотеке, једна смо од ретких локалних самоуправа која је из дубиозе, из једног врло озбиљног стања у коме је градска апотека била, дођемо у ситуацију да можемо да кажемо да градска апотека добро ради”, каже др Слободан Миленковић, градоначелник.

Градска апотека придружила се обележавању лекарске славе превентивним и промотивним активностима на шеталишту. Славу је својим колегама, здравственим радницима, честитала и директорка Здравственог центра, др Љиљана Антић.

„Свим колегама, пре свега, желим добро здравље, срећу и успешан рад. Наша професија је врло важна и једна од најлепших на свету, најхуманија и на нашу срећу, све више имамо повећање плата у здравству, побољшање услова рада, запослење нових младих лекара, слање на специјализацију и све то нам у овом тренутку улепшава овај наш празник. Све то је, пре свега, важно због пружања боље здравствене заштите”, каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра Врање.

Слава лекара обележена је резањем славских колача, коктелом у просторијама Здравственог центра, а вечерњи сати резервисани су за дружење у једном локалном ресторану.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 новембар 2019 14:08

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter