Засађено две хиљаде 600 стабала на локалитету „Гоч“

Шумско газдинство „Врање” организовало је садњу стабала на локалитету „Гоч” у највећој здруженој акција „Засади дрво”, која је реализована у недељу на укупно 34 локације у Србији, наведено је у саопштењу за јавност Шумског газдинства „Врање”. Почетак јесење садње дрвећа на територији Србије симболично је почео садњом више хиљада, од укупно планираних 50 хиљада садница. На пет локација у Пчињском округу акцију је организовало Шумско газдинство „Врање”. Засађено је укупно две хиљаде 600 садница више различитих врста дрвећа. Ради се о смрчи, горском јавору, тополи и багрему.

У акцији  на простору ШГ „Врање”, учествовало је стотинак појединаца. Поред радника Јавног предузећа „Србијашуме” и Шумског газдинства „Врање”, посебан допринос дали су ученици Пољоприврeдно-шумарске школе „Јосиф Панчић” из Сурдулице. Овако велики број волонтера доказ је великог интересовања  људи да учествују у оваквим акцијама. Циљ акције је едукација грађана о значају шума и пошумљавања, очување животне средине и одрживи развој друштвене заједнице.

Када би биле пошумљене све површине које су за то погодне, а којима газдују „Србијашуме”, укупна шумовитост Републике Србије би се повећала за 1-1,5 одсто. Највећи број површина које би требало пошумити да би се достигла оптимална шумовитост од 40 процената, су оне које се налазе у приватном власништву. Планирано је да током четворомесечне кампање „Засади дрво”, укупно буде засађено 50.000 стабала широм Србије.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 18 новембар 2019 14:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter