Алкохолизам је болест а не слабост и порок !

Алкохолизам се данас сматра  трећом болешћу савременог света, одмах иза срчаних и малигних обољења. Процене Светске здравствене организације су да 3% светског становништва болује од ове болести и да млади први контакт са чашицом имају око своје 10.године, што је поражавајући податак.  Истраживали смо који су  најчешћи разлози зашто неко узима алкохол у прекомерним количинама , зашто млади пију али и како алкохол делује на организам. Алкохолизам је болест која настаје постепено и скоро никада не постоји само један узрок. Узроци су много сложенији  и постоји неколико фаза у конзумирању алкохола објашњава неуропсихијатар др Слободан Стаменковић. То су експериментална фаза када се млади упознају са алкохолом, фаза прихватљиве употребе алкохола, затим претераног опијања  и на крају најкритичнија фаза зависности.

„Да би лекар могао да постави дијагнозу потребно је испунити неке основне критеријуме . То је пре свега компонента зависности, да је човек који болује од алкохолизма завистан од алкохола, да је алкохол постао део његовог живота, да је у животним приоритетима веома високо котиран и да је врло често на првом месту у смислу да одмах ујутро када устане мора да попије чашицу пића да би се смирио или то често чини кришом у радној организацији. Тако да та особа има континуитет концентрације алкохола у крви и временом то постаје потреба .Алкохол улази у метаболизам човека и онда развије физичку и психичку зависност”, каже др Слободан Стаменковић, неуропсихијатар.

Да би се алкохоличар упустио у процес лечења мора најпре себи признати да има проблем. Од велике важности је подршка породице и људи из окружења како се та особа не би осећала одбаченом и мање вредном, објашњава Стаменковић.

„Лечење алкохолизма  је комплексно. Лекови нису довољни. Они могу да ублаже узнемирење  и анксиозност. Међутим, потребно је да се у великој мери укључи примарна породица и друштвени слојеви како би излечење имало ефекта. Лечење алкохолизма је најмање у рукама терапије и лекова  већ се праве одређене структуре најпре на нивоу личне, индивидуалне и породичне психотерапије а онда и на нивоу групних терапија”, каже др Слободан Стаменковић, неуропсихијатар.

Алкохол је све присутнији код млађих особа, у средњошколском периоду. Жеља за доказивањем у друштву и страх од одбацивања су најчешћи разлози због чега тинејџери почињу са опијањем. Стаменковић упозорава да се под дејством алкохола умртвљују контролни механизми коре великог мозга па због тога попуштају моралне норме. Тада особа губи могућност контроле и одговорности за своје поступке а статистика показује да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа вожња под дејством алкохола.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 19 новембар 2019 16:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter