Опрезно са куповином, чувањем и коришћењем намирница

У летњем периоду када су изузетно високе температуре, треба бити опрезан приликом куповине, начина чувања и коришћења намирница. Посебно је важна контрола хране животињског порекла, а ветеринарски инспектори најављују појачану проверу лако кварљивих намирница и изненадне посете онима који се баве производњом и продајом.

Анализе показују да је свега неколико сати довољно да се на високим температурама из једне бактерије у храни развије око 2 милиона. У летњем периоду треба посебно бити опрезан приликом куповине и чувања намирница. Да ли водимо рачуна о безбедности хране и утиснутим роковима трајања.

Важно је да сви који учествују у производњи и промету хране животињског порекла поштују важеће прописе.  Контрола се односи на руковање, складиштење, припрему и испоруку потрошачу.

Током летњих месеци контрола хране животињског порекла обавља се појачаним темпом, тако да се поред свакодневних организују и ванредне контроле.

Контролише се и прописани температурни режим расхладних уређаја.

Против оних који ставе у промет неисправну храну покреће се прекршајни поступак. Казне су до 50 хиљада динара за физичка и од 300 хиљада до 3 милиона  динара за  правна лица.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 06 јул 2012 14:15

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter