Асфалт стигао до сваке махале

Село Кржинце у општини Владичин Хан једно је од оних које је доживело највеће промене због изградње ауто пута. Највише су страдали локални путеви. Захваљујући доброј сарадњи општине са Коридорима сви путни правци су обновљени, асфалт је стигао до свих махала, а мештани су на поклон добили и игралиште. Кржинце је било једно велико градилиште. Камиони, багери и друга тешка механизација пролазили су овуда даноноћно неколико година. Магистрала је поделила село на два дела, мост Џемен до саграђен је на територији Кржинца, извођачи радова, представништва фирми које су радиле на Коридору 10 углавном су били стационирани у селу. Највећи број сеоских путева је био значајно оштећен. Међутим, ових дана, уз помоћ Коридора Србије, асфалт је стигао и до најудаљенијих кућа. Око 5 километара путева је асфалтирано.Захваљујући иницијативи мештана уређено је и игралиште око школе. Простор који је имао ту намену претходних деценија био је травнат и по ободима урастао у шибље. Мештани су се организовали и рашчистили га, стигле су машине које су уредиле терен, затим је тампониран и асфалтиран.

"Ово игралиште ће служити нама, али и генерацијама које долазе. Наш циљ је да вратимо оне које су отишли и задржимо младе у селу. Већина месних заједница одумире, ми се чини ми се успешно боримо против тога", каже Никола Павловић – председник Савета МЗ Кржинце.

"Још увек не могу да верујем да смо довде дошли. Велику захвалност дугујемо министарки Зорани Михајловић, господину Дробњаку, општини, разним донаторима и мештанима. Коридори су нам помогли са 4 милиона, а исто толико је коштала и припрема терена", каже Зоран Стошић- председник омладине.

Један од мештана који је покретач скоро свих акција у селу је Милентије Младеновић. И ако је закорачио у 9 деценију живота на енергији и ентузијазму могу да му позавиде многи. Скоро 40 година био је председник месне заједнице, дуже од 20 одборник у локалном парламенту, стални је члан Савета месне заједнице. Његова улога и у овом случају није била занемарљива.

"Презадовољни смо овим што је урађено. Ја сам добио притисак када су рекли да ће асфалт доћи до свих махала. Наше село је на 5 минута од Хана, имамо све и не видим разлог зашто би се ико селио одавде убудуће", каже Милентије Младеновић.

Општина Владичин Хан веома је задовољна сарадњом са Коридорима и Путевима Србије. Заменик председника општине Владимир Костић каже да је село Кржинце и све што је ту урађено пример те добре сарадње.

"Изградњом Коридора општина Владичин Хан је много тога је  добила. Министарство грађевине и Коридори испунили су све што су обећали, поправили све путеве које су оштетили. У Кржинцу су урадили и више од обећаног, уредили и школско игралиште и омогућили деци да здраво и креативно проводе време", каже Владимир Костић- заменик председника општине.

Из овог села становници не одлазе, већ се враћају. И то је оно што охрабрује Кржинчане. Кажу да, када се све сабере и одузме, ипак су више користи него штете имали од изградње Коридора. Скромни су и задовољни свиме што је урађено.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 29 новембар 2019 15:26

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter