Превентивни прегледи за особе са инвалидитетом

Удружење дистрофичара Јабланичког округа у сарадњи са Удружењем параплегичара Врања организовало је предавање за особе са инвалидитетом на тему ''Значај, примена и ефекти масаже'', као и бесплатне превентивне прегледе провере густине коштане сржи. Велики број особа са инвалидитетом из Врања, али и Лесковца и целог Пчињског и Јабланичког округа окупио се како би присуствовали предавању на тему значаја, примене и ефеката масаже. Они кажу да им је свака врста предавања или обуке добродошла, а већина њих први пут је била у прилици да измери густину коштане сржи у оквиру програма ''Релаксација тела и блиставост ума''.

''Било је супер, баш ми је драго што су ме звали и била сам данас овде да видим шта је најбоље за наше тело и шта још може да буде боље за нас. До сада нисам радила ове прегледе, али задовољство ми је да радим и да видим у каквом је стању моје тело", каже Арифе Селими.

''Добро је да нешто научимо, ове прегледе нисмо радили, хвала људима што су ово обезбедили", каже Снежана Крстић.

Мерење густине коштане сржи врло је важно за особе које имају неку врсту мишићне дистрофије или параплегију, а овакви прегледи готово да нису доступни на југу земље.

''Мерење густине коштане срже не ради се у вашем граду, нити у већим градовима, први већи град где се то ради је Ниш, тако да је врло важна ова данашња акција. Дошло је доста пацијената, ови прегледи су им битни за даљу терапију и лечење", каже др Милена Китановић, лекар опште праксе из Ниша.

''Сваком пацијенту са инвалидитетом мора се прићи појединачно и направити план и програм лечења. Без обзира што болују од исте или сличне болести они су у различитим стадијумима лечења, имају различите приоритете, културолошке и социолошке навике, различит економски положај и различиту потребу за квалитетом живота", каже др Срђан Матић, лекар физијатар реуматолог из Лесковца.

Масаже су изузетно важне за целокупну популацију, а посебно за људе који имају отежано кретање или су непокретни, јер првенствено побољшавају циркулацију, али и психофизичко здравље особа са инвалидитетом.

''Идеја је заправо да се у оквиру овог програма обучи једна група наших корисника за пружање ручне масаже и да они на тај начин помажу себи, али и другима. Два најбоља едукована корисника ће бити у могућности, уз стручни надзор физијатра да обилазе непокретна лица и у кућним условима врше ручну масажу", каже Гордана Стојановић, председница Удружења дистрофичара Јабланичког округа.

Уз подршку донатора обезбеђена је и сва потребна опрема за масажу.

''Организујемо један овакав семинар у вези испитивања коштане сржи, испитивања зрачења, масаже и то поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом. Нама ово много значи јер ми често и не можемо да одемо до Дома здравља", каже Срђан Трајковић, председник Удружења параплегичара Врања.

Особе са инвалидитетом често наилазе на препреке у остваривању својих људских права, што због дискриминације, што због недоступности адекватног здравственог или другог третмана, те често морају да путују како би могли да обаве неке прегледе, а то неретко и много кошта. Овакве и сличне активности унапређују њихов положај и видљивост у друштву, али и директно помажу ОСИ у свакодневном животу.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 29 новембар 2019 15:28

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter