Одштампајте ову страницу

Југоносталгичари обележили Дан Републике

Генерације које су славиле 29. новембар носталгично се сећају нерадних дана, првака  који су полагали пионирску заклетву украшени црвеним марамама и плавим капама. Сећају се и полагања камена темељаца будућих објеката, као и породичних окупљања и традиционалног свињокоља. Међутим, и даље има оних тзв. југоносталгичара који с радошћу обележавају 29. новембар јер је то асоцијација на стара, добра времена, на бољи и лепши живот. Једно такво раздрагано друштво данас се окупило у дому Градимира Стојановића у Содерцу.

"Са задовољством сам предложио другарима да се овде код мене окупимо и прославимо празник за који нас везују драге успомене из детињства и младости", каже Градимир Стојановић.

"Изузетно су драге успомене на године када смо поводом Дана Републике отварали нове фабрике, школе и вртиће, када су радници добијали вишкове и на прославама блистали ватромети" додаје Мирољуб Стојчић.

Драгољуб Декић је рекао да у овим временима када стремимо модерном друштву и Европској унији не заборављамо време које је ценило и неговало праве вредности. Један од млађих слављеника био је Драган Јовановић који је уверен да ће се и у наредним годинама неговати пракса окупљања и подсећања на добра и лепа времена.

Србија је била последња бивша република која је после распада Југославије и даље славила 29. новембар, све до 2001. године. Но, за поједине, нарочито старије људе, прописи не укидају емоције и начин да их испоље.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)