ОСИ: Приступачна будућност

Mеђународни дан особа са инвалидитетом, ове године обележава се под слоганом  “Приступачна будућност“. Град Врање је управо у делу побољшања приступачности добио захвалницу Републике Србије, али се на томе није стало, јер су проблеми особа са инвалидитетом бројни, од сиромаштва, преко дискриминације до предрасуда. Наша кућа већ неколико година покушава да радећи са особама са инвалидитетом, скрене пажњу на бројне проблеме са којима се они сусрећу у свакодневном животу. Настојимо да објаснимо, да оно што је нама лако, њима није, да сви схватимо да њих једнако боли, подсмех, напуштање и вређање.

"Имао сам више другаре, више пријатеља. Од када болест напредује, они се померају, изгледа да их је срамота што носим штаку. Неће да ме позову на кафу, у кафић. Ево нисам изашао годинама. Изгледа да их је срамота. Све се свело на тројицу  другова", каже Срђан Стојиљковић.

Управо је најтеже онима који су ментално потпуно здрави, али физички не.  Недовољно се радило у неком ранијем периоду на побољшању положаја особа са инвалидитетом у нашем граду, каже већница Данијела Милосављевић. Ипак, препознати су бројни проблеми и настао је први стратешки документ Локални акциони план за побољшање положаја особа са инвалидитетом у делу приступачности за период од 2019. до 2021. године.

"Дошли смо до закључка да имамо великих проблема у граду. Наш аутопревозник нема нископодне аутобусе. Особа у колицима не може да користи ни градски ни приградски саобраћај. Већи градови имају аутобусе. Ми смо у плану зацртали да то покушамо за време важења плана, да се изнађе могућност да се набави такав аутобус", каже већница.

Недостаје и звучна сигнализација за слепе особе. Што се тиче архитектонских баријера све ново што се гради је по закону и мора да буде приступачно. Но, борба против дискриминације особа са инвалидитетом мора да се води на свим пољима., јер они то заслужују. Својом креативношћу и ентузијазмом, они надахњују.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 03 децембар 2019 12:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

До скоро је било незамисливо - новогодишња јелка у Блоку пошта-банка - Радио Телевизија Врање https://t.co/ObRN6aixvN via @tripplesworld
Епилог једног лова: Један тешко повређен, један ухапшен - Радио Телевизија Врање https://t.co/gprO0SXjVO via @tripplesworld
Повређен у лову - Радио Телевизија Врање https://t.co/O6O4p6gssE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter