Грађани и поједине организације ослобађају се плаћања локалних административних такси

Одлуком Градског већа ослобађају се локалних административних такси физичка лица и социо-хуманитарна удружења.То се између осталог односи на  документа које издаје Матична служба  Градске управе. Грађани ће  и даље  плаћати  републичке таксе. Дигитализација која је у току у градским управама Србије и другим организацијама и институцијама, не само да смањује трошкове, већ и корупцију. Ово је рекао градски већник Бојан Костић говорећи о одлукама донетим на седници Градског већа које се односе на укидање појединих локалних административних такси.

Бојан Костић, градски већник за финансије појаснио је да се то односи на физичка лица, од сада не плаћају општинску административну таксу. Значи укидају се накнаде на изводе, уверења о држављанству, из књиге умрлих, а плаћа се само републичка такса у износу од 500 динара и захтев чији је износ  265 динара. Поред физичких лица, од плаћања локалних административних такси биће ослобођене и  хуманитарне организације. Костић каже да се са друге стране  од плаћања такси ослобађају удружења која се баве социо-хуманитарним радом, као и особе са инвалидитетом.

С обзиром да тече процес дигитализације локалних управа, трошкови пружања оваквих услуга од стране локалне админситрације биће све мањи и мањи. Тако, локалну административну таксу неће плаћати Црвени крст и организације регистроване за обављање делатности друштвене заштите деце, омладине и социјалне заштите. Захваљујући умрежавању државних органа, полиција или суд може од Града да добија одређене податке без накнаде и да пружи услугу грађанима  бесплатно.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 11 децембар 2019 14:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter