Демант националне коалиције за децентрализацију

Поводом прилога на телевизији Врање и текста на сајту РТВ Врање под насловом ,,Бурна трибина у Бујановцу’’, Национална коалиција за децентрализацију (НКД) демантује наводе из последњег дела поменутог прилога и текста који се тичу обезбеђења на скупу и циљева организовања саме дебате.

МУП-у, тачније Полицијској управи у Бујановцу је правовремено пријављена Напокон Корисна Дебата ,,Тензије здесна – има ли разлога за бригу?’’ иако није реч о догађају на отвореном простору. Циљ пријављивања био је указивање полицији на потенцијалне ризике и евентуално обезбеђење уколико то процене потребним (погледајте у прилогу ПОЛИЦИЈА). Упркос чуђењу новинара РТВ Врање како се нико од организатора није запитао да ли ће оволико боди гардова можда иритирати присутне грађане и управо довести до непотребног подизања тензија указујемо да је, као озбиљна организација, НКД консултовао и агенцију за приватно обезбеђење ,,Мар Ни Фон’’ из Ниша, која има лиценцу издату од стране МУП-а за процену ризика у заштити, лица, имовине и пословања. Број чланова обезбеђења које, истине ради, нису чиниле Нишлије већ људи из ,,Мар Ни Фоновог’’ огранка из Прешева, проценила је управо поменута агенција за обезбеђење.

У демантију желимо да се осврнемо и на последњу реченицу у поменутом прилогу и тексту РТВ Врање где новинар претпоставља да су организатори Напокон Корисну Дебату кроз неки пројекат, по обичају, добро наплатили. Подсећамо Вас да Кодекс новинара Србије јасно прописује, ,,право медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања’’. Национална коалиција за децентрализацију коментар аутора прилога и произвољну претпоставку о ,,наплати’’ трибине оцењује као тенденциозну и неетичку, те као праксу која се из медија са националном фреквенцијом преноси и на локалне како би се конструисао и одржао наратив који грађане искључује из политике. Подсећамо да је Национална коалиција за децентрализацију невладина организација те да њено функционисање и организовање активности не кошта грађане Србије ниједан динар, остоји између осталог у демантију Националне коалиције за децентрализацију.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 11 децембар 2019 14:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter