Добре вести за запослене у високом образовању и комуналним делатностима

За бољи положај запослених потребно је ангажовање свих, радника,послодаваца и синдиката. Савез самосталних синдиката Србије у овој години успео је да заврши неке преговоре који су дуго трајали, а бенефити ће се тек осетити. За бољи положај свих запослених, али и послодаваца према досадашњим искуствима неопходно је постојање Социјално економских савета. Савез самосталних синдиката Пчињског округа, као најбројнија и најрепрезентативнија организација управо ради на томе.

"Савет је трипартитно тело у коме су представници локалне самоуправе, синдиката и послодавца, моћи путем социјалног дијалога да решавају многа питања која су важна не само за раднике него и за послодавце. Проблеме имају не само радници већ и послодавци. Постоји воља локалне самоуправе, први преговори су били и наставићемо са тим, каже Ружица Стошић, председница ССС за Пчињски округ".

Дуготрајни прегови око потписивања колективног уговора у високом образовању коначно су завршени. И поред мучних преговора уговор је потписан и управо је ових дана објављен. Као велики успех синдиката на републичком нивоу Стошићева наводи и потписивање анекса 3 колективног уговора за јавна предузећа у комуналној делатности.

"Овај колективни уговор признаје право радницима да им се исплаћује регрес у висини од 75 посто од просечне зараде на нивоу Републике и то ће бити регрес са порезима и доприносима с тим што ће овако утврђени регрес на годишњем нивоу бити повећан за 33 хиљаде динара и тиме ће се повећати месечни износ зараде за запослене. То је велики успех републичког одбора и наши синдикалци запослени у комуналној делатности су задовољни."

У целини то ће значити повећање зараде на месечном нивоу за 5 посто, каже Стошићева. За многе делатности проблем је непостојање Уније послодаваца, те су тако онемогућени било какви разговори.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 12 децембар 2019 14:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter