Обележен Светски дан планина

Једнодневним боравком младих на Бесној Кобили обележен је Светски дан планина. Едукативне активности и боравак на планини организовала је Туристичка организација града Врања у сарадњи са планинарским клубом ''Железничар 2006.'' Преко 50 ученика врањских школа и извиђача поводом Светског дана планина посетило је планинарски дом на Бесној Кобили, где су присуствовали презентацијама о планинарењу и вредностима Бесне Кобиле, након чега су прошетали у пратњи стручних водича, а најистрајнији су попели и врх планине надморске висине 1923 метра. Идеја је била да се испрати овогодишња тема „Планине су важне за младе“.

 "Ученици и извиђачи који су боравили на Бесној Кобили углавном су љубитељи природе и зеленила, кажу да је то необјашњива љубав и подсећају да су готово сва дела уметности настала или у природи или инспирисана природом. Они су подсетили и на потенцијал ове планине и на важност пешачења за очување здравља.''

Циљ једнодневног излета био је да се младима приближе туристичке вредности Бесне Кобиле, али и предности планинарења и упознавање разних крајева, затим дружење, стицање пријатељстава и подстицање позитивне енергије међу младима. Они су уз помоћ стручних водича и дугогодишњих планинара успели да обиђу бројне пределе овог туристичког потенцијала града Врања.

''Била су присутна деца од 7 до 18 година и ево да кажем када се све завршило да је акција у потпуности успела иако временски услови нису били баш повољни за пешачење, било је негде око 40-ак деце, скоро сви су успели да изађу на сам врх Бесне Кобиле, иако је било доста снега и били су јаки удари ветра и ниска облачност. После нека 3 до 4 сата пешачења без икаквих проблема вратили смо се у Планинарски дом и могу да кажем да сам веома задовољан'', каже Зоран Лазаров, водич ПК '''Железничар 2006'' Врање.

''Ове године први пут Туристичка организација града Врања обележава Светски дан планина. Свакако да је циљ ове акције, поред промоције природних вредности планине као природног ресурса и природног туристичког мотива свакако и промоција свега онога што планина нуди из домена антропогеног стваралаштва с обзиром на богату историју овог краја и на постојећу легенду која прати ово место. Деци је предочена и важност саме физичке активности у њиховом одрастању'', каже Ана Стошић, Туристичка организација града Врања.

Међународни дан планина су Уједињене нације први пут успоставиле 2003. године. Овога дана на глобалном нивоу се скреће пажња на стање планина које покривају 27% земљане површине планете, представљајући дом за 1,1 милијарду људи, али и четвртину свих познатих биљних и животињских врста.

Најпознатија у нашем окружењу свакако је Бесна Кобила, која је најпосећенија током зимских месеци.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 12 децембар 2019 14:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter