Одштампајте ову страницу

Врањанци у огромном броју подржали очување светиња у Црној Гори Истакнут

Велики број верника епархије врањске окупио се у Саборном храму Свете Тројице у Врању како би подржали очување светиња у Црној Гори. У градској цркви служен је Mолебан, након чега су улицама Врања прошле Литије. Молебан је служио епископ врањски Пахомије, који је још једном позвао да јавно сведочимо своју веру. У молитвеном окупљању, осим великог броја свештенства и монаштва Православне епархије врањске и верујућег народа, окупио се и велики број званичника, међу којима је био народни посланик Славиша Булатовић, председници градских општина, представници јавних установа и, наравно, представници града. Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања рекао је да је пресрећан бројем суграђана који је учествовао у Литијама, али и бројем младих људи. ''На овај начин ми шаљемо поруку да смо уз нашу браћу у Црној Гори који се боре за очување српских светиња.''

Спорни Закон о слободи вероисповести у Црној Гори ступио је на снагу другог дана Божића, 8. јануара. Поменути закон предвиђа да ће сви верски објекти који представљају културну баштину, а који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности 1918., и који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, бити препознати као државна имовина. Епископ врањски Пахомије, коментаришући одредбе овог закона каже да је то један преседан, да државе ни у турско време нису доносиле овакве законе.

Владика каже да је верни народ показао јединство у борби за очување српских светиња и да сумња да ће овакав закон моћи да заживи.

Молитвена окупљања и Литије, осим у Врању, одржана су широм Црне Горе и Србије.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 10 јануар 2020 20:45