Једини је становник у свом селу, па зиму проводи у Прихватилишту

У Прихватилишту Центра за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању тренутно борави 31. корисник. Њихов број се у зимским месецима сваке године повећа, јер се углавном ради о одраслим, старијим и болесним људима о којима нема ко да брине. Небојша Рашић, једини је становник села Калово, удаљеног 16 километара од Трговишта на самој граници са Македонијом, до кога не постоји никакава саобраћајна линија. Болестан је и не може сам себи да обезбеди огрев, тако да неколико последњих година зимске месеце проводи у Прихватилишту. 

"То је брдско планинско село које је напуштено, нема никог. Овде сам због болести и због зимских услова. Нема ниједног човек у селу. До доласка овде био сам потпуно сам. Људи су се одселили у Бор, Ниш, Алексинац", каже Рашић.

Од априла је већ у свом селу, где се дружи са дрвосечама, јер нема ни врабаца. У Прихватилишту му је каже добро, јер је топло, има хране, купања и друштва. Сличне су приче и осталих корисника, који су ту смештени јер немају средстава за живот, ни никога ко би бринуо о њима.

"Овде сам већ три месеца. Овде се лепо осећам, добро је друштво. За похвалу су од сви који раде. Корисници су пријатни, лепо се дружимо. Социјални проблем сам и нема ко да брине о мени", каже Перица Ђорђевић из Бојника.

"Немам никога, овде сам пета година. Немам кућу ни породицу", каже Станоје Митић из села Марганце.

Корисници су најчешће људи старије доби и углавном су напуштени од породице, кажу стручњаци који раде са њима и истичу оно што и њих, иако су професионалци може да зачуди.

"Најчешће је то неосетљивост њихових најближих , када их оставе овде и када о њима више не брину", каже Сања Костић, психолог.

Капацитет Прихватилишта је 35 места, а тренутно у њему борави 31 корисник. Зими се увек повећава тај број, каже директорка Ивана Тасић, јер је Прихватилиште једина шанса овим људима.

"Да не постоји Прихватилиште, бојим се да би ти људи током зимских месеци или премрзли, или умрли од глади. Постојање овакве јединице која брине о старим и напуштеним лицима је изузетно добро и за Врање и за цео округ. Јер се овде смештају људи из целог округа", каже Ивана Тасић, директорка Центра.

Прихватилиште је недавно добило и лиценцу за рад на две године, на радост многих који би у супротном били бескућници.

"Бескућнике немамо и то ако се деси један или два случаја, ургентно их збрињавамо у Прихватилишту. Хвала богу да имамо Прихватилиште", каже Данијела Милосављевић, већница.

Ако је за утеху Њујорк је познат као град са највећим бројем бескућника, чак преко 50 хиљада и истовремено са највећим бројем богаташа. На европским улицама, чак 3 милиона људи у статусу бескућника сваке ноћи тражи свој кров над главом.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 21 јануар 2020 13:56

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter