Милијарда бесповратно за привреднике Истакнут

Министарство привреде расписало је два јавна позива на основу којих ће привредним субјектима ставити на располагање милијарду динара. Расписани су јавни позиви за подстицање предузетништва кроз развојне пројекте и за почетнике у пословању.

У оквиру програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2020. години Министарство је определило 850 милиона динара за бесповратна средстава. Реч је о комбинацији гранта који чини до 20 одсто инвестиције, односно до 30 одсто за привредне субјекте који припадају четвртој групи развијености и повољних кредита Фонда за развој.

За почетнике у пословању Министарство је обезбедило 150 милиона динара бесповратних средстава. Програм је, такође, комбинација гранта који може чинити 30 одсто инвестиције, односно до 40 одсто укупне инвестиције за фирме из неразвијених локалних самоуправа, док ће се преостали износ финансирати из кредита Фонда.

Иначе, Министарство привреде је у буџету за 2020. годину обезбедило 3 милијарде динара за три програма - за развојне пројекте, за почетнике у пословању и набавку опреме.

Програмом подршке малим и средњим предузећима за набавку нове опреме у 2020. години, Министарство је обезбедило чак две милијарде динара за бесповратна средства, а јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг компаније објављен је прошле недеље. По окончању избора партнера и потписивања уговора, Министарство ће расписати и јавни позив за микро, мала и средња предузећа, предузетнике и задруге, за доделу бесповратне помоћи. Програм који се спроводи у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама је конципиран тако да грант може чинити 25 одсто нето вредности опреме, 70 одсто те вредности финансирају партнери кредитом или лизингом, док преосталих пет одсто чини учешће самог предузећа.

Јавни позиви ће бити отворени док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31.12.2020. године.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 04 фебруар 2020 14:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter