Обезбеђено скоро милијарду и по за реконструкцију Опште болнице

Велики новац је локална самоуправа успела да обезбеди за реконструкцију старог дела Болнице. Најпре од европских партнера за пројектно-техничку документацију, а затим од Канцеларије за управљање јавним улагањима за реконструкцију. За овај посао град неће издвајати из буџета ни динар, а добиће модерну болницу у рангу европских стандарда. Идеја о болници под једним кровом није нова, али се без пара ништа није могло. Почела је да се остварује тек 2017. године када је руководство града успело да обезбеди 50 хиљада евра за израду пројектно техничке документације. Онда је уследио процес усаглашења пројекта са Канцеларијом за управљање јавним улагањима и потписивање уговора.

"Вредност пројекта је милијарду 448 милиона 836 хиљада динара, а предмет је реконструкција постојећих објеката са доградњом нових објеката и чиниће једну целину, односно, једна зграда једна болница, као и реконструкција удаљеног објекта то јест инфективног одељење и дијализе. Буџет града у целом процесу реконструкције старог дела болнице неће коштати ни динар, обзиром да је целокупно финансирање ишло преко Европског прогреса, а само извођење преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, што сматрам и својим личним и успехом мојих сарадника", каже градоначелник Слободан Миленковић.

Реконструисаће се и Очно, Урологија, Ортопедија, Интерно одељење, приземље и први спрат Гинекологије, а ради се и пројекат за Дечије. Биће доградње спратова, 4 нова лифта, све прилагођено особама  са инвалидитетом, партерног уређења, а за пацијенте, трокреветне собе.

"Свака соба ће бити са три кревета, имаће санитарни чвор, централни развод медицинских гасова, медицинску сигнализацију, централно хлађење и загревање просторија. Раде се нове термо изолационе фасаде, замена комплетне фасадне и унутрашње столарије, замена комплет електромашинских, водоводних и канализационих инсталација, замена подова који ће бити електро и анти статик.

О бенефитима новог објекта, тешкоћама у досадашњем раду и напорима локалне самоуправе да побољша услове за здравствену заштиту грађана говорили су и остали актери приче. 

"Осим система које сам навео посебно је важно да се цео пројекат односио пре свега, на унапређење енергетске ефикасности, где смо успели да у техничком смислу подигнемо енергетску ефикасност објекта за две класе", каже Ранко Гушић, главни пројектант.

"Здравствени центар у Врању је био један од ретких примера у Европи, где је са најгорим  системом  секундарне здравствене заштите то је такозвани павиљонски тип здравствене заштите. То значи да сте имали хирургију на једној страни дворишта, а на пола километара гинекологију, рентген, ортопедију и дијагностичке процедуре", каже Мирољуб Станковић, градски већник.

"Једно време се иронично говорило да је лекарима место у Здравственом центру. Ми смо показали да и када нисмо тамо и не можемо да помогнемо директно пацијентима, да можемо из локалне самоуправе да учинимо много више и обезбедимо бољу здравствену заштиту. Наравно мислим на запошљавање лекара и болницу под истим кровом. Град Врање ће првог марта кренути да финансира породице са тројкама и са дуплим близанцима", рекао је Александар Стајић, помоћник градоначелника.

План је да се породице финансирају са по 10 хиљада динара до пунолетства деце. Реконструкција старог дела Болнице ће почети након избора извођача радова у року од два месеца.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 фебруар 2020 14:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter