Грађани не плаћају еколошку таксу Истакнут

Нема више плаћања еколошке таксе бар што се тиче физичких лица, плаћаће само правна лица. Порез на имовину се мора плаћати, а он је на подручју града на нивоу из прошле године и већ 15. фебруара, доспева прва рата, која се плаћа аконтативно по старом решењу. Плаћала се годинама такса за заштиту животне средине, све до фебруара прошле године. Након тога је уследила Уредба по којој је требало да се плаћа хиљаду и 200 динара по домаћинству, али се умешала струка и рекла, не за физичка лица.

"Изменом и допуном Уредбе која је донета  у 2019. години, физичка лица су ослобођена плаћања те накнаде за заштиту и унапређење животне средине. Ту накнаду плаћаће само правна лица и то по одређеним критеријумима", каже Ненад Тасић, начелник одељења за буџет и финансије.

Грађанима је битно само да провере да ли им је остало неко дуговање из ранијег периода, наглашава начелник, да се јаве у локалну пореску администрацију и то регулишу како им не би расла камата. Иначе, још увек могу да искористе отпис камате у износу од 50 посто и дуг за ту накнаду или за порез на имовину репрограмирају, што су већ многи и искористили.

"Прошле године у новембру и децембру имали смо 2 хиљаде 480 захтева за репрограм пореског дуга. То је огроман број и даље нам доспевају захтеви. Ми смо опоменама хтели да доведемо те људе који имају дуг 10, 50, или 150 хиљада динара камата им је можда била велика, главни дуг 80, а камата 150 хиљада динара и управо су то искористили и ефекат је био добар".

Ових дана доспева и прва рата пореза на имовину за ову годину, тачније 15. фебруара.

"Грађани први квартал плаћају по решењима из 2019. године, по том решењу плаћају аконтације. И по доспећу решења која ће бити крајем марта и почетком априла, када им стигну нова решења за ову годину, грађани ће добити идентичне износе квартала, зато што не постоји повећање пореза за ову годину, чак је мањи за 0,8 посто због амортизације".

Није свуда тако, неки градови наше величине имају дупло веће износе пореза на имовину, због веће тржишне цене некретнина. Код нас није тако јер уговори који се склапају приликом продаје кућа нису реални, истиче Тасић, што није тако када је у питању продаја станова.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 фебруар 2020 15:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уз поштовање мера и вакцинацију до лета можемо очекивати повољнију епидемиолошку ситуацију - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5QqymR2m62
У саобраћајној несрећи у Бујановцу једна особа изгубила живот - Радио Телевизија Врање https://t.co/P8xEKvNZH9 via… https://t.co/YgN8djI8U4
Доделом специјалних признања завршена ''Светосавска недеља'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/mDm3hPfCCd via… https://t.co/qpfuKJeTxo
Follow RTV Vranje on Twitter