75 година рада Вишег јавног тужилаштва – откривене табле са именима запослених од оснивања до данас

Више јавно тужилаштво у Врању обележило је 75 година постојања и рада. Тим поводом приређен је коктел у просторијама тужилаштва, али и откривене табле са именима свих запослених. Некада Окружно, данас Више јавно тужилаштво поводом великог јубилеја приредило је коктел за садашње и некадашње запослене, заслужне појединце и медије. Данијела Трајковић, виши јавни тужилац, захвалила се свима који су допринели раду и просперитету тужилаштва од 1945. године до данас. Окружно тужилаштво у Врању почело је са радом 10. фебруара 1945. године и од тога дана са одређеним изменама функционише до данас. Након реформе 2010. године преименовано је у Више тужилаштво.

''Рад тужиоца и свих носиоца тужилачке функције је јако комплексан и тежак. У периоду иза нас је велики број кадровских, професионалних и организационих промена, велики број прописа је измењен у односу на период када су наши драги гости били руководиоци и тужиоци, прошириле су се улоге тужиоца, нарочито 2013. када нам је Законом поверено обављање јавно-тужилачке истраге. Новим прописима и даље нам се проширавају обавезе и дужности, тешка су времена, али рад тужиоца је увек био тежак и када се види кроз архиву наших драгих колега види се да је свако време имало своје бреме и своју тежину у послу'', каже Данијела Трајковић, виши јавни тужилац.

Ово је била прилика и да се ода признање свим људима који су обележили рад овог органа, те су откривене изложбене табле са именима свих тужилаца, заменика тужиоца и сарадника, као и свих запослених од 1945. године до данас. Таблу је, заједно са садашњим вишим тужиоцем, Данијелом Трајковић, открио Радисав Станојевић, окружни тужилац чијом заслугом је 1977. године изграђена зграда у којој се тужилаштво и данас налази.

''На овај начин желим да изразим захвалност свим тим људима, као што сам на почетку рекла, да та њихова имена стоје овде нама, као њиховим наследницима, али ће стајати и наша имена за оне нове, младе генерације, које ће бити иза нас, јер као што се каже ''ништа није почело са нама, и неће се завршити са нама'', каже Данијела Трајковић, виши јавни тужилац.

Председништво АВНОЈ-а је на својој седници 3. фебруара 1945. године донело одлуку о установљењу и надлежности јавног тужиоца Демократске Федеративне Југославије. У складу са овом одлуком 5. фебруара у Врању су формирани Окружни и Срески суд и Окружно јавно тужилаштво у чијем саставу су били посебни помоћници окружног тужиоца за поједине срезове. Тужилаштво је званично почело са радом 10. фебруара поменуте године у Поп Васиној кући, затим је пресељено у кућу Мирка Кочића, те у данашњу Палату правде, да би, захваљујући поменутом Радисаву Станојевићу, било смештено у зграду где се и данас налази.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 фебруар 2020 15:19

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter