Виноградари и винари обележили дан Светог Трифуна

На дан Светог Трифуна, кога винари и виноградари славе као свог заштитника, обавезно обилазе своје винограде и свечано обележавају славу. То је уједно и почетак једног од најважнијих послова у засадима винове лозе - резидбе, која се на Трифундан свечано и обредно обави, а наставља наредних дана.

Свештеник благосиља и орезује и залива лозу вином.

И ове године свечано је било у једном од највећих винограда на овом подручју, на поседу Љубише Стошића у Лопардинцу. Уз благослов свеца, Светог Трифуна, виноградари пожеле да година буде родна и да имају што више сунчаних дана како би грожђе имало довољну количину шећера јер ће тако добити и добро вино. Овај вредни виноградар и винар, са члановима породице и онима који раде на орезивању, симболично ореже по коју лозу и вином залију чокот. Тим чином симболично се винограду враћа снаа после дуге зиме.  

Љубиша Стошић каже да се виноград простире на укупно 14 хектара и гаје се искључиво винске сорте грожђа. С обзиром на обим посла, резидбу су почели пре месец дана и сада је готово при крају. Прошлу годину убележиће као једну од најбољих у последњој деценији и по родности и по квалитету грожђа и вина.

Производња у винограду је фабрика под ведрим небом. Потребно је много знања и умећа винара, али на крају природа увек даје свој печат. Јер вина заправо настају још у винограду. Како верују  виноградари, винова лоза  је мајка вина, земља му је отац, а небо судбина. Зато славе Светог Трифуна, да небо буде благонаклоно. Светац ће  помоћи колико може, али много тога је у рукама власника.

Mр Небојша Младеновић из Пољопривредне саветодавне службе прeцизира да је орезивање једна од најважнијих мера за добијање високог и квалитетног рода. Орезан виноград увек даје лепше, крупније и квалитетније плодове, са већим садржајем шећера и суве материје. Kод младих винограда резидбом се формирају чокоти, а код већ формираних  резидбом се одржавају квалитетни. На тај начин регулишемо све што ће осигурати добар род, односно број жељених родних окаца, ластара и планира се број гроздова на чокоту

Српска православна црква и њени верници обележавају дан Светог Трифуна као заштитника винограда,  јер се његова искушења и муке у одбрани вере, могу изједначити са радом у виноградима. Верује се да овај светац тог дана пободе у земљу угарак, снег почиње да се топи и најављује се долазак пролећа. Ако на Светог Трифуна падају снег или киша, као што је најављено данас, година ће бити родна.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 14 фебруар 2020 15:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter