Поднето 35 захтева за реституцију

Многи и у Врању чекају да се исправи вишедеценијска неправда и да им се врати одузета дедовина, јер је право на имовину у уређеним системима најпрече право. Од првог фебруара бивши власници и њихови наследници почели су да подносе пријаве Агенцији за реституцију. У Врању још никоме није по овом Закону враћена имовина, а заинтересованих породица има.

Петар Стошић из Врања је наследник Аранђела Стошића који је у самом центру града, ту где је сада зграда Телекома, имао два локала. Педесетих година прошлог века  локали су срушени, а власници су добили решење о национализацији. Потомци власника спремају се да поднесу пријаву за враћање имовине, али не очекују праву надокнаду.

И позната трговачка породица Миленковић била је власник објеката са локалима у самом центру града, од Новоградње до Елктродистрибуције. Њихови наследници  још се нису  пријавили Агенцији за реституцију.

По Закону о реституцији некретнине се враћају у натуралном облику, а уколико је то немогуће, даје се обештећење у виду државних обвезница и у новцу. Захтеви се од 1. фебруара подносе надлежној Агенцији за реституцију. У пошти у Врању до сада је поднето 35 захтева за враћање имовине, мада је много више оних који се  интерeсују, јер је подељено око 150 бланко формулара. Документацију разматра Агенција за реституцију која обавештава подносиоце о даљем поступку.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 17 јул 2012 15:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter