У току је конкурс за упис у војне школе Истакнут

Конкурси за пријем кандидата у војне школе увелико су у току, а припадници Министарства одбране обишли су врањске основне и средње школе како би младе упознали са условима конкурса. Након тога приређен је пријем за официре, кадете и ученике средњих, стручних војних школа, факултета и Војне академије у градској кући, а заменик градоначелника, Ненад Антић, овом приликом је изразио задовољство што је домаћин младим, храбрим и амбициозним људима који су у Војсци Србије. Конкурси за упис у војне школе су отворени до 15. марта.

Војна академија примиће 177 кадета на шест студијских програма, Медицински факултет Војномедицинске академије уписаће 25 кадета на студије медицине, Војна гимназија уписаће 105 дечака и девојчица у први разред, 15 ученика у други разред и 10 ученика у трећи разред. У Средњој стручној војној школи извршиће се пријем 50 ученика оба пола из грађанства. Конкурси за пријем у војне школе са свим детаљима о условима за конкурисање објављени су у магазину "Одбрана" и на веб сајтовима војних школа и Министарства одбране.

''Ми ову прилику користимо да обиђемо и основне школе и средње школе, да приближимо тај наш позив, пошто у овим школама се нуди квалитетно образовање уз одличне услове, ученици кадети имају могућност да усвоје што више квалитетног знања које ће њима касније свакако помоћи и потребно им је да би се бавили овим нашим војничким позивом'', рекао је мајор Десимир Милићевић, референт за информисање и морал у Војној гимназији.

Сви кадети и ученици у војним школама поред одличних услова и квалитетног образовања имају и могућност учешћа у бројним научним, културним и спортским секцијама и такмичењима, коришћење најсавременијих спортских капацитета (стрељане, атлетске дворане, затвореног базена, теретане, фитнес центра, терена за фудбал, кошарку и одбојку, сале за гимнастику и борилачке спортове) и бројних других погодности које обезбеђују војне школе. По завршетку војних школа полазници добијају сигуран посао у окружењу које омогућава успешан професионални развој и стално стручно и каријерно усавршавање.

''Сви знамо да је студирање медицине јако скупо због литература и књига, а ВМА све то обезбеђује, исто живот у интернату је погодност. Факултет траје 6 година као и на цивилној медицини, с тим што су прве 4 на академији, а пета и шеста на ВМА и на петој или шестој години можете у било ком тренутку да одете на било коју клинику и да имате много више праксе него што то имају цивилни студенти'', истакла је кадеткиња Бранислава Апостоловић са ВМА.

''Моја очекивања нису била ни приближна ономе што сам ја заиста добио у Војној гимназији, мој брат је такође био студент Војне гимназије и одрастање у таквом окружењу и мене је навело да једнога дана упишем ову школу, која ми је дала много више од онога чега сам морао да се одрекнем, једноставно то није одрицање, већ само једна промена у животу да би сутра живели бољи живот, јер овде имам сигуран посао и када год имате неки проблем сви су ту да вам помогну'', додао је ученик Алекса Марковић из војне Гимназије.

Упис у војне школе ове године одвија се под слоганом "Част, знање, Србија - Војна академија". Бити војник у строју отаџбине одувек је била част. Изазован и одговоран позив официра и подофицира Војске Србије трајни је мотив који привлачи младе људе.

Након што су обишли врањске основне и средње школе за официре, кадете и ученике средњих, стручних војних школа, факултета и Војне академије приређен је пријем у градској кући, а заменик градоначелника, Ненад Антић, овом приликом је изразио задовољство што је домаћин младим, храбрим и амбициозним људима који су у војсци Србије. Конкурси за упис у војне школе су отворени до 15. марта.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 03 март 2020 16:46

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter