Само један стари предмет остао нерешен у Основном суду у Сурдулици

Према броју решених предмета, сагледавању прилива и квалитету рада Основни суд у Сурдулици високо се котира у земљи у рангу ових судова. Покрива осим Сурдулице и општине Владичин Хан и Босилеград, а ради са мањим бројем судија од предвиђеног.

Запослени у Основном суду у Сурдулици први пут су организовали конференцију за медије од свог оснивања, а основани су првог јануара 2014. године. Кажу да желе да повећају поверење између правосудних органа и јавности и да њихов рад буде што транспарентнији.

"За седам година постојања успели су да се истакну по раду и квалитету. Прошлу годину стартовали су са 7 хиљада 352 нерешених предмета, прилив је био још већи 8 хиљада 109 предмета, што значи да је у раду било укупно 15 хиљада 501 предмет. Успели су да реше чак 9 хиљада 513 предмета", каже председница суда Сања Стојковић.

"Из изнетог произилази да је у 2019. години Основни суд у Сурдулици остварио савладавање пролива од 117, 31 посто, што просечно решено по судији износи 66, 52 предмета на месечном нивоу, а укупан квалитет рада суда одговара проценту од 96,24 предмета. Савладавање прилива током 2018. године износило је 108, 3 посто, док је квалитет рада био 95, 59 посто. Значи у 2019. години савладавање прилива је повећано за скоро 10 посто", каже председница суда.

"Сви извештаји се достављају вишем суду и сви су прихваћени и од стране Министарства правде и Високог савета судства. Имали су успеха и у решавању старих предмета, којих није било мало, а сада је остао сам један, чак нема ни оних за које постоје индиције да ће застарети. Суђења у кривичној материји одвијају се у Владичином Хану, јер је тамо седиште Основног јавног тужилаштва. Приметна је тенденција смањивања броја поступака", каже Александра Томић, руководилац суда у Хану.

Највећи број су кривична дела против имовине, најчешће су то тешке крађе и крађе. Нажалост приметна је тенденција повећања кривичних дела насиља у породици, што је срамота. Све мање је кривичних дела против безбедности саобраћаја, нарочито тешких.

Извршиоци су у 80 посто случајева мушкарци, међу којима има и повратника. О поступцима у грађанској материји говорила је судија Снежана Марковић.

"Највећа тенденција раста предмета у грађанској материји су спорови ради накнаде новчаног оштећења по закону о заштити на суђење у разумном року."

Овај суд није имао случајеве са посебним интересовањем јавности. Приоритет у раду суда биће промоција медијације и настојање да се дође до решавања спорова на тај начин. 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Двоструко убиство и самоубиство у Сурдулици - Радио Телевизија Врање https://t.co/DIGQcknxTd via @tripplesworld
Ход историјом Врања кроз збирке Народног музеја - Радио Телевизија Врање https://t.co/UJczzyGrQe via @tripplesworld
У Србији 54 новозаражених вирусом Ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/NBFcHCpNWI via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter