Затворен Први међународни сајам лековитог биља

Завршен Први међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља и пчелињих производа у Врању. Органска пољопривреда са фокусом на лековито и зачинско биље представља уносну привредну грану, чуло се на отварању манифестације. Градоначелник Врања Слободан Миленковић отворио je први Међународни сајам на тргу Станише Стошића.

„Овај сајам Град организује по први пут, а у циљу развоја пољопривреде кроз анимирање постојећих и нових предузетника. Употреба биља заступљена је у традиционалној култури нашег народа, заједно са пчеларством, а препознаје се и као позитивна тенденција домаћег аграра. Органска пољопривреда са фокусом на лековито и зачинско биље представља уносну привредну грану, иако је узгој биља мали, подсектор пољопривреде са малим обимом производње има изузетан потенцијал“,рекао је градоначелник Миленковић.

„Ово је област која је велики потенцијал за развој не само Врања него читавог овог региона. Из области пчеларства постигли смо велики успех и то је по мени гарант да ће ова манифестација и гајење лековитог  и ароматичног биља просперирати“, каже Велимир Станојевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Према речима Родољуба Живадиновића, председника Савеза пчеларских организација Србије овај крај је богат природним лепотама које су богом дате за гајење лековитог биља и пчела. Стручњаци сматрају да је гајење лековитог биља 6 пута исплативије него гајење ратарских  култура.

Сарадници института „Јосиф Панчић“ одржали су предавање свим заинтересованима о гајењу лековитог биља. На крају је подељено 150 књига и ЦД-а о гајењу лековитог биља.

Сајму су присуствовали и представници „Дунав осигурања“ да би указали на значај осигурања и разумевање осигурања као инвестиције која штити њихову пољопривредну производњу и која није додатни намет и трошак. 

„Примера ради, премија осигурања за поједине пољопривредне културе изгледа овако: шљиве, од 15.000 дин. до 30.000 дин. по хектару, малине од 60. 000 дин. до 80.000 дин. по хектару, пшенице од 3.000 дин. до 5. 000 дин. по хектару. Надамо се да ћемо у наредном периоду ми као осигуравачи, локална самоуправа и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, које учествује у регресирању премије осигурања са 40 %, пронаћи адекватан и успешан модел осигурања пољопривредне производње како са становишта осигураника тако и са становишта осигуравача и саме државе", каже Бобан Костић, директор Главне филијале Дунав осигурања Врање. 

Главна филијала Дунав осигурања Врање покрива подручје целог Пчињског округа.

  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 09 март 2020 15:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter