Усвојена Стратегија за ОСИ Истакнут

Влада Србије усвојила је Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици до 2024. године. Циљ Стратегије је побољшање свеукупног друштвеног и економског положаја особа са инвалидитетом и њихово равноправно учешће у друштву.

У Србији се већ дуги низ година спроводи процес реформи у свим областима друштвеног живот у циљу усклађивања националног законодавства са стандардима Европске уније. Тако су и у области унапређења положаја особа са инвалидитетом, до сада извршени значајни помаци.

Начини за унапређење положаја ОСИ и даље су слични, а своде се на уклањања препрека у области приступачности, партиципације, једнакости, запошљавања, образовања и обуке, социјалне заштите, здравства и других аспеката који доприносе изједначавању њихових могућности и остваривању инклузивне једнакости.

Стална је потреба за унапређењем положаја ОСИ, за остваривањем равноправности, спречавање дискриминације, поштовање достојанства и стварања услова да особе са инвалидитетом на равноправној основи уживају сва људска права и основне слободе и активно учествују у свим областима друштвеног живота. Побољшање свеукупног друштвеног и економског положаја особа са инвалидитетом захтева да сви друштвени актери активно учествују у реализацији циљева Стратегије и спровођењу мера и активности предвиђених акционим планом који ће пратити ову стратегију.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 март 2020 12:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter