Упутства за обављање јавног превоза

На основу Одлуке Владе Србиjе о ублажавању мера забране обављања jавног превоза путника за време ванредног стања, од 4. маjа је дозвољено обављање међумесног превоза путника у друмском саобраћаjу и регионалном и даљинском превозу у железничком саобраћаjу, а од 8. маjа биће дозвољено обављање градског и приградског превоза путника у друмском и железничком саобраћаjу.

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило jе локалним самоуправама инструкциjу  за организовање jавног градског, приградског и локалног превоза.

Рад jавног градског, приградског и локалног превоза путника  ће се организовати фазно, у складу са епидемиолошком ситуациjом, односно на таj начин што ће се услуге jавног градског и приградског превоза пружати према следећим приоритетима:

– прва фаза: запослена лица,

– друга фаза: студенти и ђаци,

– трећа фаза: незапослени, туристи, остала лица (укључуjући и пензионере млађе од 65 година),

– четврта фаза: лица стариjа од 65 година.

Возачи jавног превоза мораjу обавезно носити маску и рукавице, док управљаjу возилом.

Остала службена лица коjа се налазе у возилу редари, кондуктери и контролори мораjу обавезно носити личну заштитну опрему маску и рукавице, по могућности и заштитне визире.

Возачка кабина мора бити оделена физичком бариjером од путничког дела возила пластична или друга погодна провидна преграда.

Услуге jавног превоза могу користити само лица коjа носе маску и рукавице, тj. неће бити дозволен улаз путницима коjи на правилан начин не користе заштитну маску и рукавице.

Улазак путника у возило jе могућ само наjедним вратима предњим или задњим, с тим што се возило мора видљиво обележити са спољашње и унутрашње стране на коjим вратима jе улаз, а на коjим излаз путника из возила.

У унутрашњости возила мора бити jасно обележен правац кретања путника, од улаза ка излазу.

На улазним вратима возила мора стаjати jедан запослени код превозника вв. Редар, коjи ће водити рачуна да ли путници улазе правилно носећи личну заштитну опрему, давати упутства о понашању током вожње, вршити проверу валидациjе возних исправа, вршити друге радње како би се обезбедила сигурност путника и возача.

Седишта мораjу бити видљиво обележена са успоствљеним размаком коjи омогућава одговараjућу физичку дистанцу између путника, на дуплим седиштима само jедан путник и сл. физичка дистанца у складу са могућностима, односно расположивим капацитетима возила jавног градског и приградског превоза.

Места за стаjање у возилу мораjу бити видљиво обележена на таj начин да се поштуjе одговараjућа физичка дистанца, у складу са могућностима, односно расположивим капацитетима возила jавног градског и приградског превоза.

Возило се обавезно мора поjачано дезинфиковати, пре првог поласка или након повратка у аутобазу по завршетку рада, а по могућству возило треба дезинфиковати и у току радног дана. Посебну пажњу треба обратити на возачку кабину и рукохвате, валидаторе и друге предмете коjи се често додируjу.

Пре и после сваке поjединачне вожње, возило се мора проветрити природном вентилациjом, отварањем свих прозора и врата на возилу. Уколико временске прилике дозвољаваjу, препоручуjе се да прозори буду отворени и у току вожње. Не користити централизовани начин климатизациjе. У случаjу да су прозори блокирани, превозник jе дужан да их одблокира.

На стаjалиштима мораjу бити видно истакнута правила понашања у возилу улазак jедан по jедан, ношење личне заштитне опреме, физичка дистанца, начин уласка и изласка путника из возила, као и обележена места за стаjање путника на стаjалишту ради формирања реда коjим се обезбеђуjе физичка дистанца.

У складу са могућностима превозника, потребно jе анагажовање што већег броjа возила, а у циљу што редовниjег одвиjања jавног превоза.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter