И од нас зависи како ће изгледати наш град Истакнут

Уређење града је дуготрајана процес у коме свакако треба својим сугестијама и предлозима да учествују, рекле су гостујући у нашој емисији ''Наш амбијент'', градски правобранилац Ђурђица Ђорђевић и градски урбаниста Јелена Марковић. Самом инвестиционом циклусу претходе бројни поступци, попут утврђивања власништва, решавања имовинско-правних питања, експропријације, израде пројеката.

Поступци експропријације приликом изградње било ког објекта дуго трају. Постоје прописи, који то регулишу и без њих нема изградње. Ђурђица Ђорђевић, градски правобранилаца објашњава и зашто ти поступци тако дуго трају и како се и поред свега што ураде надлежни дешава да чак и до 30 година буду незадовољне странке.

"Имамо једну улицу у Доњем Врању, улица је буквално слепо црево, нема канализациују, има асфалт, али је још увек не просечена до краја.  Због тога што само једна странка није била задовољна ценом, која је одређена, чак и у ванпарничном поступку, који траје 10 година. Предходио је Управни поступак такође трајао 10 година. Након тога обратили смо се Министарству финансија да донесе ршење", каже Ђурђица Ђорђевић, градски правобранилац.

Након свега тога проблем се решава тако што се утврђује јавни интерес. Да би било што мање таквих проблема, грађани могу и треба да учествују у планирање о томе како ће изгледати наш града.

"Јако је битно да грађани када се објави да је неки план на јавном увиду, да дођу, да погледају, да се информишу, јер када се план донесе на Скупштини, немогуће га је мењати. У фази израде плана могуће су корекције и то се ради да се изађе грађанима у сусрет и да се реши неки проблем. Значи, треба  да прате и да се ангажују, да дођу и поставе пиатање да би могли да направимо што бољи град", каже Јелена Марковић, градски урбаниста.

За ову годину се припремају три улице Обличка, Пчињска и Меше Селимовића и за сада нема проблема.што се тиче урбанистичких решења. Очекује се да у септембру буде организован јавни увид у планска документа.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter