Симовићу уручена војна споменица за одбрану земље од НАТО агресије Истакнут

Команданту Копнене војске Србије, генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, уручена војна споменица за одбрану земље од НАТО агресије.  

Министар одбране Александар Вулин уручио је војне споменице “Двадесетогодишњица одбране отаџбине од НАТО агресије” члановима Колегијума министра одбране и проширеног колегијума начелника Генералштаба. Међу награђенима је и наш генерал, како су га звали Врањанци док је службовао овде, Милосав Симовић.

Ово је прави тренутак када треба поменути и чињеницу да су у годинама након НАТО агресије високи војни и државни званичници избегавали коришћење термина „НАТО агресија”.

Све до 2015. године, израз „НАТО агресија”  није био устаљени појам који је коришћен у званичним обраћањима већ су се користили појмови „бомбардовање” и „агресија”, без директног навођења одговорних за овај злочин.

У Врању је ситуација била другачија, само захваљујући, тада, бригадном генералу Симовићу.

У 78 дана НАТО агресије, Пљачковица поред Врања и врањске касарне гађане су немилосрдно. Тог априла и маја 1999. југ Србије био је завијен у црно. На мети бомбардера били су Врање, Владичин Хан, Сурдулица, Грделичка клисура...У Пчињском округу је током бомбардовања испаљено више од 1000 пројектила, авио бомбе, касетна и муниција са осиромашеним уранијумом.

Током НАТО агресије, у селу Рељан код Прешева, од дејства НАТО авиона А10, страдало је седам припадника хаубичко-артиљеријског дивизиона 122 mm 78. моторизоване бригаде. На том месту, изграђен је споменик. Од тада, до данас, сваке године, породице погинулих и припадници бивше 78. моторизоване бригаде, а данас 4. бригаде Копнене војске, полажу венце седморици јунака уз војне почасти.

Команданти, начелници Генералштаба, министри одбране, председници државе су се мењали, људи су долазили и одлазили, али један човек је сваке године, 15. априла, присуствовао обреду и помену.Сваке године, 15. априла био је са саборцима и недвосмислено од подизања споменика 2000. године, јавно користио термине НАТО агресија и НАТО бомбардовање, тј. називао ствари правим именом, чак и онда када су многи из политичких разлога избегавали да овако говоре.

То је чинио као пуковник- начелник штаба и командант 78. моторизоване бригаде и бригадни генерал- командант 4. бригаде Копнене војске, генерал-мајор заменик и генерал-потпуковник командант Копнене војске. Иако им због његових говора често није драго и не осећају се пријатно, знајући њега и његову доследност, чак и НАТО генерали поштују његове речи. Човек који није говорио и чинио по устаљеним моделима и политички, већ ствари називао својим правим именом – НАТО агресија, јесте генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Већ 21. годину Копнена војска Србије, а нарочито 4. бригада КоВ у Врању, брину о породицама стадалих јунака на нашем подручју. Све што је започео генерал Симовић за време службовања у Врању, успешно настављају његови наследници, а данас бригадни генерал Слободан Стопа. Треба поменути да су ови официри, у част страдалих, 2010.године основали и свој фудбалски клуб под називом Небески анђели. И то је један од начина како се негује култура сећања на све храбре и часне војнике, подофицире и официре који су животе положили на олтар отаџбине.  

Генерал-потпуковник Милосав Симовић задужио је Врањанце по многим делима. Помагао је са својом војском свуда где је постојао и најмањи промил шансе да ће некоме бити боље. Осим добрих, хуманих и патриотских дела, треба поменути овом приликом да је захваљујући ангажовању генерала Симовића и његових сарадника обновљен и реконструисан Дом војске који је протеклих година спасао културно уметнички живот Врања и југа Србије. Сетите се згаришта градског театра. Тада је Војска Србије отворила врата и грађанској култури и уметности.

Војне споменице “Двадесетогодишњица одбране отаџбине од НАТО агресије”, додељене су породицама припадника Војске Југославије и породицама добровољаца у њеном саставу, држављанима Републике Србије који су погинули или умрли од последица рањавања током борбених дејстава за време агресије НАТО на Савезну Републику Југославију, професионалним припадницима Војске Србије, државним службеницима и намештеницима који су учествовали у борбеним дејствима 1999. године, као и пензионисаним професионалним припадницима Војске Србије, Војске Србије и Црне Горе и Војске Југославије који су држављани Републике Србије и који су учествовали у борбеним дејствима 1999. године.

Извор: Министарство одбране, сајт Српска историја и РТВ Врање

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено недеља, 31 мај 2020 12:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter