Повољне временске прилике за алергичне на полен

Концентрација полена у претходних десетак дана била је веома ниска због влажног и хладнијег времена. Полинација дрвећа је завршена, очекује се само цветање липе у наредном периоду, након чега следи цветање трава.

 Тренутне временске прилике погодују особама алергичним на полен, а са топлијим временом очекују се и веће поленске реакције.

-С обзиром да је свакодневно било кишовито, да су биле ниске температуре и укупна количина емитованог полена као и сваке биљне врсте понаособ била је веома ниска, те концентрације су се кретале углавном од 20 до 30 зрна по метру кубном ваздуха, то су веома ниске концентрације, и на њих реагују само веома осетљиве особе, које су веома алергичне на полен, каже Миодраг Недељковић, технолог.

Ни ове ни наредне недеље не очекују се повећане концентрације полена у ваздуху, јер ће време бити променљиво. Полинација дрвећа је завршена, а у летњим месецима највише мука имаће алергични на полен трава.

- Од полена дрвећа очекујемо само цветање липе, она је на почетку полинације, тако да до краја јуна можемо да очекујемо да концентрација полена липе буде у сталном порасту. Карактеристично за јун и јул је да је цветање трава у току и од корова коприва, тако да је најдоминантнији полен током јуна и јула полен трава и коприве.

Мислим да ће од 80 до 90 процената полена који се емитује у ваздуху бити управо полен ове две биљне врсте,  каже Недељковић.

Особе које су алергичне на полен ових биљака треба посебно да обрате пажњу у наредном периоду, пре свега у јутарњим сатима када је концентрација највиша. Њима се саветује да на време почну са мерама заштите и терапијом.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 03 јун 2020 13:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter