Сертификати Ромима који су завршили обуку за запошљавање

Припадницима ромске националне мањине у Скупштини града уручени су сертификати за успешно завршену обуку за запошљавање. 120 младих Рома у Врању и Врањској Бањи завршили су курсеве за различита занимања у оквиру пројекта Повећање запошљивости младих Рома и Ромкиња кроз модел пословних симулација и унапређење пословних вештина, који је реализован уз финансијску помоћ града Врања.

Сертификате Ромима који су успешно завршили стручну обуку за запошљавање уручио је градоначелник Миленковић. Локална самоуправа за ове потребе издвојила је 1 милион и 200 хиљада динара, стручно је оспособљен 51 кандидат, а обука додатних 69 лица биће завршена до краја јуна.

Супер је обука, свиђа ми се, може ми помоћи у запошљавању, ја сам завршио обуку за фризера. До сада се нисам бавио овим занатом, али планирам да почнем, каже Нино Исмаиловић, кандидат.

Учио сам керамику и то ми је веома значајно за даљу самосталност у животу и свиђа ми се то што сам уписао и јако сам срећан, рекао је Зоран Еминовић, кандидат.

Значило ми је, прошла сам обуку неговатеља, волим рад са старијим људима, да помажем и тако то. Нисам до сада радила овај посао, али научила сам доста тога што ће ми касније значити, каже Сузана Стошић, кандидат.

Путем овог пројекта 120 младих Рома биће обучено и оснажено кроз организовање обука и низа активности које повећавају могућност запошљавања у локалној заједници. За успешно завршене обуке кандидати су добили сертификате који су важећи и ван граница наше земље.

Са тим сертификатима ће, не само моћи да раде у Србији, могу да раде и у многим земљама европске уније и 120 кандидата је било укупно, од тога је 50 чланова баш било из социјално угрожених породица. Дијапазон занимања и обуке које су прошли је велики, тако да смо обучили људе који могу данас већ бити вариоци, ауто електричари, масери, неговатељи, кувари, шминкери и тако даље, каже Дејан Ивановић већник за националне мањине.

Једнаке могућности и правна сигурност свих појединаца у локалној заједници битан су предуслов за просперитетно друштво, нагласио је градоначелник и додао да на том пољу нарочито истиче подршку и помоћ рањивијим категоријама друштва и припадницима националних мањима.

'Основни циљ спроведених обука јесте смањење ниског нивоа незапослености ромске националне мањине, посебно најугроженијих група, где је највећи проценат жена. Самим концептом омогућено је учешће шаролике групе корисника, од оних са основном школом и скромним вештинама до оних са завршеним вишим образовањем, рекао је градоначелник Миленковић.

Укупна вредност пројекта је 62 хиљаде евра..

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 17 јун 2020 14:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter