Видео снимак: Из крова расте трава, цвеће па и цело дрвеће

Након уређења Блока пошта-банка, који је не само сређен већ и одржив, град наставља суфинансирање сличних пројеката Стамбених заједница. На реду је кровни покривач једне од зграда Браћа Бајић. Програм инвестиционог одржавања је основ за добијање средстава, а њега треба да праве професионални управници у сарадњи са станарима.

Из крова расте трава, цвеће, па и цело дрвеће. Олуци су у потпуности запушени, па се вода слива дуж фрасада и уништава целу зграду, а не само 12 станова, који су директно испод кровног покривача. То како изгледа кров једне од зграда Браће Бајић, слика говори више од речи. Прилику за сређивање видела је професионална управница зграде Сања Јовановић и није је пропустила.

Значи пуно помоћ коју смо добили од локалне самоуправе. Kада је расписан јавни конкурс за суфинансирање стамбених заједница, аплицирали смо и добили средства, каже Сања Јовановић, професионална управница. 

Циљ инвестиционог одржавања и сарадње са Стамбеним заједницама је да град издвоји 50 процената потребних средстава и на тај начин помогне свакој Стамбеној заједници у решавању њених проблема, каже већник Дејан Васиљевић. 

Широк је дијапазон помоћи, поред равних кровова и санације тих кровова, могу да учествују у суфинансирању фасада и замену штетних материјала који утичу негативно на здравље људи и на животну околину. Самим тим повећавају и енергетску ефикасноста зграда.

Суштина приче је да се професионални управници који воде стамбене зграде треба мало више да се заинтересују, заједно са станарима да прикупе одговарајућа документа и оно што је битно свака Стамбена заједница треба на почетку године да донесе Програм о инвестиционом и текућем одржавању. То тражи локална самоуправато, да они имају тај програм на основу чега ће се нешто суфинансирати. Професионални управници треба, када их већ станари зграда плаћају за услуге, да се мало више ангажују, каже Данијел Васиљевић, градски већник.)

У граду има око 200 стамбених заједница и скоро све имају неки проблем. Са мало више труда и рада, a уз помоћ локалне самоуправе, наш град би могао и много лепше да изгледа.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 17 јун 2020 13:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter