Од суботе теку рокови за сазивање конститутивне седнице Скупштине града

Избори за одборнике Скупштине града Врања су завршени и на реду су процедуралне радње око решавања  приговора. Након тога теку законски рокови: први од 15 дана за сазивање конститутивне седнице Скупштине и други од два месеца за њено одржавање.

Сутра истиче рок за решавање приговора, након објављивања резулатат избора за одборнике у Скупштини града Врања. Од суботе почиње да тече рок од 15 дана за сазивање конститутивне седнице Скупштине.

''Конститутивну седницу Скупштине сазива председник локалног парламента  из предходног сазива. На конститутивној седници се потврђују мандати одборника са листа које су ушле у градскки парламент. На њој се бира председник Скупштине и секретар, што је минимум, да би се сматрало да је Скупштина конституисана. Досадашња пракса  је била да се на конститутивној седници изабере и заменик председника Скупштине, заменик секретара, као и градоначелник и чланови Градског већа. Градоначелник се бира на предлог председника Скупштине тајним гласањем, као и заменик градоначелника.  На истом листићу су и чланови Већа,'' каже Дејан Тричковић.

Председник Скупштине се такође бира тајним гласањем на предлог једне трећине одборника и одборник може само једног одборника да кандидује за место председника Скупштине. Градоначелник, заменик, преседник Скупштине и заменик се бирају из редова одборника.

''Конститутивну седницу заказује председник из предходног сазива, а њом председава најстарији одборник. Помажу му два најмлађа одборника са две листе које су освојиле највећи број одборничких мандата. Крајњи рок за конституисање Скупштине је два месеца,'' додаје Тричковић. 

Према Пословнику, усвојеном након измена Закона о локалној самоуправи, Врање би нови парламент могло да добије најраније средином јула, а најкасније крајем августа.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 25 јун 2020 14:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter