Одштампајте ову страницу

Oд првог јула нова правила за улазак у Грчку

Путници који у Грчку долазе авионом, морем или копном, од 1. јула мораће да попуне посебан образац, најмање 48 сати пре уласка у земљу, на основу којег ће добити посебан QR код.

Сви путници дужни су да испуне ПЛФ (Passenger locator form) који може да се скине са сајта travel.gov.gr , пружајући детаљне информације о месту поласка, трајању претходног боравка у другим земљама и адреси током боравка у Грчкој.

Генерални секретаријат за цивилну заштиту Грчке прописао је протоколе за различите видове превоза које користе путници у ту земљу.

Протокол за све путнике предвиђа одлазак до места где се налазе контролори који ће проверити QR код сваког путника, одакле се, у зависности од QR кода, усмеравају на место за преглед (скрининг) или на излаз (преузимање пртљага или пасошка контрола).

Док не стигну резултати скрининга, путници тестирани на коронавирус дужни су да оду у самоизолацију на адреси коју су навели у ПЛФ обрасцу.

Ако се појаве симптоми респираторне инфекције, путници морају одмах да се обрате Оперативном центру националне здравствене организације (ЕОДИ).

У потоколу се истиче да се сви путници морају придржавати свих потребних превентивних хигијенских мера (употреба маски и физичко дистанцирање).

Ако особе које долазе стижу у Грчку планирају да се заустављају на више места у земљи, морају то пријавити, уз своје првобитно одредиште и план пута за наредних седам дана.

Њихови подаци се уносе у информативни систем ЕОДИ који је повезан са регистром ковид ради лакшег проналажења контаката у случају да је неко позитиван на коронавирус.

 

 

Извор: РТС

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

1 коментар