Сезона нелегалне сече шума у јеку

Сезона нелегалне сече шума је у јеку и само током јула одузето је 120 кубика. Казне за ово дело зависе од исечене количине, али за прекршај се крећу од 10 хиљада динара, па навише, а повратнике може да стигне и затворска казна. Из године у годину све је више оних који крећу у овај бизнис, а већина као разлог наводи лошу економску ситуацију. Међутим у Шумском газдинству Врање кажу да има и оних који су се на овај начин обогатили.

У покушају снимања нелегалне сече шума лако се може десити да и телевизијска екипа лоше прође. Рани јутарњи и касни вечерњи часови су право време за оне који на овај начин желе да зараде, а последњих година их је све више и више.

Шумски фонд Србије је 51,5 посто у државном, а 48,5 у приватном власништву. Шумари немају задатак да брину и о приватним поседима који су веома уситњени и налазе се ближе путевима те се ту дешавају и највеће крађе.

Круже и незваничне приче да лопови користе ситуације када је полиција због разних дешавања углавном концентрисана у граду, па је мања контрола на локалним путевима. У полицији кажу да они имају довољан број људи за покривање терена. Такође су и све чешћи пожари узрок уништавања шума и нарочито  је велика штета када је у питању техничко дрво које је и скупље и ређе.

Србија се налази у средини лестивице европских земаља по нелегалној сечи. На првом месту је развијена Словачка. Сви се слажу да је велика економска криза узрок повећања обима нелегалне сече и да би решењем економских проблема нестао и овај проблем.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 08 август 2012 14:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

„Пантери” из Врања златни у Сплиту - Радио Телевизија Врање https://t.co/blcZlEbauh via @tripplesworld
Инсектима угрожен већ деградирани овогодишњи род кукуруза - Радио Телевизија Врање https://t.co/pAUudAeUes via @tripplesworld
Летњи атеље окупља десетак афирмисаних стваралаца и љубитеље сликарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/VCN4xrGvka via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter