Гаврило Поповић – најбољи мали цртач стрипа

Гаврило Поповић, ученик издвојеног одељења ОШ "Светозар Марковић" из Врања, освојио је победничку награду као најбољи цртач стрипа у категорији ученика од првог до четвртог разреда, у конкуренцији 2.104 рада из 21 основне и средње школе са простора екс Југославије.

Конкурс за најбољи стрип каиш је расписала лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан“, у сарадњи са Учитељским друштвом Лесковац и Синдикатом образовања Србије.

Стрип каиш је стрип од два, три или четири кадра који се налазе у истом реду и причају једну причу. Конкурсом су биле задате две теме: слободна и тема „Стрип каиш против насиља“.

Гаврило Поповић, ученик 2. разреда школе у Доњем Нерадовцу, определио се за израду стрипа против насиља и његов стрип под називом „Без насиља, молим“ је однео победу.

„Гаврило је одличан ученик, заинтересован за све наставне садржаје. Кратко време сам провео радећи са ученицима у Доњем Нерадовцу, али као дугогодишњем учитељу ми није било тешко да запазим Гаврилов таленат за цртање. Поразговарали смо о задатој теми конкурса, договорили се о томе како да у стрипу буду распоређене сличице, шта да ликови стрипа говоре... И успех није изостао. Посебно смо водили рачуна о томе да стрип носи јаку поруку, да читаоци из њега могу нешто корисно научити. Стрип без поруке не вреди, он увек мора имати и едукативну функцију,'' каже Гаврилов учитељ и ментор Миомир МиДеј Дејановић.

Награде за најбоље стрип цртаче ће се састојати од прибора за цртање какав користе професионални стрип цртачи и издања едиције Лесковачки стрип. Признања ће добити и ђачки ментори. Планирано је да награде буду додељене на отварању 22. Балканске смотре младих стрип аутора, која ће се одржати у Лесковцу од 14. – 16. августа 2020. године. Током ове традиционалне манифестације и победнички рад Гаврила Поповића ће бити изложен у великој галерији Лесковачког културног центра, међу стриповима аутора из целог света.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 07 јул 2020 16:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter