Врање добија Регионални центар за управљање отпадом

Следеће године Врање ће добити Регионални центар за управљање отпадом. За овај пројекат уговор је потисала министарка Зорана Михајловић. Потписивању су присуствовали градоначелник Миленковић и директор Комрада Димитријевић.

Прва санитарна еколошка депонија на Балкану Метерис, чијом изградњом је уклоњено преко 180 сметлишта може функционисати још годину дана, каже извршна директорка ЈКП Комрад Нела Цветковић.

„ Почела са радом 2002. године у септембру, требало је да ради до априла 2017.  Домаћински смо пословали и делом увели примарну селекцију отпада. На тај начин смо продужили рад ове депоније. Надам се да ћемо на тај начин продужити функционисање ове депоније до 2023. године, када је планирано да буде изграђен и пуштен у рад Регионални центар за управљање опадом, каже Цветковићева. 

Делегација из Хидрозавода је ове недеље боравила у Врању и том прилоком обишла део који је планиран за реализацију овог пројекта.

„То је новосадска фирма која врши испитивање земљишта на том делу где ће бити изграђен Регионални центар за управљање опадом. Они ће вршити испитивање разних ископа. Имали смо, пре њихове посете, пар видео конференција са представницима министарства грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре. Као и представницима KFW  банке који ће финансирати изградњу овог Региналног центра, како код нас тако и у Крушевцу. Министарка Зорана Михајловић је потписала уговор вредан 30 милиона евра за два центра. Потписивању је присуствовао и директор ЈКП Комрада Зоран Димитријевић и градоначелник Слободан Миленковић“, додаје Нела Цветковић.

У фази је израда идејног решења, каже Цветковићева.

„Тренутно је урађен нацрт плана детаљне регулације, који ради Завод за урбанизам. Ми смо давали своје примедбе, с обзиром да имамо богато искуство управљања отпадом и радимо по свим стандардима Европске уније. Из искуства које имамо желимо да дамо најбољи инпут за овај пројекат који је у фази разраде“.

Изградњу Регионалног центра за управљање отпадом финансираће, поред  KFW банке и Министарство грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре. Делом ће бити донације, наглашава извршна директорка ЈКП „Комрад“ Нела Цветковић.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 јул 2020 14:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter