Кућни послови жена вреде више од 500 евра

У Србији жене проводе дупло више времена у обављању кућних послова, бризи о домаћинству и члановима породице, него што је то случај у другим деловима Европе. Када би се обрачунала економска вредност тих послова то би значило да би жене, на месечном нивоу требало да зарађују 546 евра, показују прве анализе економске вредности неплаћених послова у области старања.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истакла је да су поменути кућни послови разлог за смањену активност жена на тржишту рада у много већем проценту него код мушкараца.

Анализе су показале да чак 96 процената жена наводи као разлог за скраћено радно време, бригу о деци, породици, док  само 4 одсто мушкараца тврди то исто. Актуелна ситуација око корона вируса додатно је појачала ову статистику, јер су жене преузеле велики део одговорности не само у кући, већ и у друштву уопште као здравствени радници, раднице у услужној делатности и друго. Због свега тога скоро да и немају времена за себе и своје потребе.

Михајловићева је навела да је ова анализа важан корак у планирању даљих активности како би се ствари у овој области промениле. Она каже да је друштво у коме су сви једнаки и имају једнаке могућности друштво које има перспективу.

Наши саговорници у Врању потврђују да највећи проценат послова у кући обављају жене. Мушкарци се слажу да би било лепо када би добијале новац за то.

Представници многих владиних и међународних организација, које се баве овом проблематиком, слажу се у оцени да је пандемија корона вируса оголила и повећала сав тај рад који обављају жене у кући, за који нису плаћене.

Неплаћени кућни рад и брига о породици представљају један од домена изражених родних неједнакости у Србији и свету.

Међутим, изношење овог проблема у јавности, разговори на ту тему, представљају први корак на путу ка друштвеном и економском признању вредности неплаћеног и невидљивог рада у Србији, као и основу за креирање политика и система подршке у заједници.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 27 јул 2020 14:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter