Пут до возачке дозволе поплочан мерама Кризног штаба

Ауто-школе су још један привредни субјект у низу оних чије је пословање и пружање услуга отежано у тренутној епидемији вируса корона. Како корона утиче на рад ауто-школа?

Потешкоће које нам је донела епидемија корона вируса нису заобишле ни ауто-школе. Мере превенције које је прописао Кризни штаб утичу и на ову делатност, односно и на предаваче, инструкторе и кандидате. На које начине је измењен рад ауто-школа, објашњава Ивица Ристић, саобраћајни инжењер и предавач у једној врањској ауто-школи.

„Што се тиче обуке, она се знатно разликује од онога како је било пре увођења ванредног стања и ситуације са короном. Данас, групе од 21, 22 лица, које су биле за предавања морамо да делимо у две или три групе. Препорука МУП-а је да сваки кандидат посебно седи у клупи. Приликом доласка у учионицу, кандидат мора да мери температуру, да дезинфикује руке... Предавања су такође другачија, мало је теже да три часа дневно радите под маском. Међутим, шта је ту је, морамо да се сналазимо“, објашњава Ристић.

Прописане мере важе и за полагање теоријских и практичних испита. Док су теоријски слични предавањима, за практичне се примењују додатне мере.

Ристић каже да „кандидат током практичног дела испита мора да носи и маску, мора да се дезинфикује возило пре сваког уласка. Чланови комисије, такође морају да имају маске.“

Иако би било очекивано да је интересовање за полагање возачког испита опада у ванредној ситуацији, наш саговорник каже да то није случај.

„Ми смо очекивали пад промета током короне и смањен број кандидата, али насупрот томе, нама се број кандидата повећао за време ванредног стања. Да ли је то до тога што деца не иду у школу, па су похрлили да завршавају ауто-школе, ја заиста не знам, али промет је дефинитивно повећан“, каже Ивица Ристић.

Он додаје да  ауто-школа, обезбеђује самостално  заштиту. „Ако неко од кандидата заборави маску, у почетку и рукавице, ми смо све то и тада, али и данас, обезбеђивали, јер не пуштамо кандидата да дође у ауто-школу без заштитних средстава.“

Далибор Илић, инструктор вожње, потврдио нам је да тренутна ситуација није идеална, али да се уз добру сарадњу инструктора и кандидата практична обука одвија на задовољавајућем нивоу.

„За сада немамо никаквих проблема, свих се придржавамо задатих мера и то је то.“ каже Илић.

На који начин све прописане мере утичу на кандидате и колико им отежавају пут до возачке дозволе рекла нам је Теодора Стајић, тренутна полазница ауто-школе.

„Што се тиче одвијања наставе, све је уобичајено, с тим што се придржавамо мера које су прописане. Маске нам после неког времена сметају, али држимо се првенствено због нас, због сигурности других кандидата, па касније и наших породица.“

Иако је вирус унео праву пометњу и у ову сферу друштва, уз одговорно понашање и мало стрпљења није тешко стићи до возачке дозволе.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 31 јул 2020 11:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter