MTTT : Објављени водичи за сигурну е-трговину

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Србије Татјана Матић саопштила је да је то министарство, у сарадњи са другим партнерима, објавило водиче за електронску трговину намењену грађанима, на онлајн платформи „Паметно и безбедно“. Матић је тим поводом истакла да је пандемија коронавируса потврдила потребу за развојем електронске трговине, као и целокупне дигиталне економије на глобалном плану.

У оквиру мера и активности које спроводимо за подстицање сигурне електронске куповине и подизање поверења грађана у овај вид трговине, припремљени су водичи који пружају све неопходне информације и савете који отклањају сумње и безбедносне замке онлајн трговине, рекла је Матић.

Она је навела да водичи који су доступни на интернет адреси https://pametnoibezbedno.gov.rs/vodic-navigator, између осталог, упућују грађане на неопходне кораке приликом овог вида куповине, као што су провера продаваца, услова куповине, заштита дигиталних уређаја, чување података.

Исто тако, водичи пружају и практична упутства о начинима онлајн плаћања, али и конкретна објашњења о правима потрошача, односно обавезама трговаца, који су регулисани новим Законом о трговини и изменама и допунама Закона о електронској трговини.

Између осталог, водичи подсећају и на могућност да се грађани у року од 14 дана предомисле и врате робу уз повраћај новца, истакла је државна секретарка.

Матић је најавила да су у припреми и водичи за трговце, напомињући да је истраживање показало да су неке фирме, њих 30 одсто, спремније дочекале кризу, оснаживши већ постојеће онлајн канале пословања.

Објављивање водича за потрошаче у време пандемије коронавируса значајан корак у јачању електронске трговине у Србији.

Електронска трговина је важна за бизнисе јер им пружа прилику да опстану у време кризе, а битна је и за потрошаче како би се снабдели на безбеднији начин штитећи своје и здравље својих најближих.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter