Радови напредују, фабрика за пречишћавање отпадних вода видљива

На периферији нашег града ниче једно од најсавременијих постројења за пречишћавање отпадних вода. Ради се о великом пројекту, једном од ретких објеката у Србији, за еквивалент становника од преко 75 хиљада.

Изван града је,  у атару села Ћуковац, па грађани који немају потребу да иду у том правцу и не знају како тече изградња. Ових дана, тамо ће их дочекати измењено окружење,  велико градилиште и нови објекат.

Радови напредују уобичајеном динамиком, доста тога је изграђено. Грађани виде да из дана у дан фабрика расте, веома брзо ће бити готово. Почетком следеће године кренућемо са пробном производњом у тој фабрици и ми се радујемо томе. То ће бити знак да смо један велики пројекат о коме се деценијам причало у граду, реализовали. Поносни смо што ће Врање бити један од ретких градова у Србији, који ће имати своје постројење, каже директор Водовода Горан Ђорђевић.

Ђорђевић напомиње да се гради постројење за еквивалент становника од преко 75 хиљада. На постројење  је повезана и Врањска Бања, а  завршава се повезивање Сувог Дола. Део насеља где се граде станови за снаге безбедности има постојећи систем канализационе мреже, али је предвиђено да се изгради посебни колектор који ће отпадну воду из тог насеља, посебно из тих зграда, водити према колектору и даље према фабрици.

Тај колектор ће допринети да тај стамбени блок и будући станови који ће се градити, не оптерећују постојећи канализациони слив у том насељу, везан за Француску улицу и остале, истиче Ђорђевић.

Након шестомесечне пробне производње, што је обавеза извођача радова, у оквиру које се спроводи и едукација радника, фабрика креће са редовним радом и тестирањем уграђене опреме. Изграђена су и три пречишћивача муља, али то је веома скупа прича, која у будућности  захтева изградњу спалионица муља, каже Ђорђевић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 31 јул 2020 13:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter