Сурдулица: “Наводњавање” из канализације

 

У времену када се интензивно говори о заштити животне средине и када је то принцип кога треба да се придржавају све земље које су на европском путу, у Сурдулици се око 40 посто канализације излива директно у реку Врла. Повремено се поплаве и оранице и воћњаци у близини колектора који не ради већ дуже време. У општини знају за проблем, али никако да дође на дневни ред.

Проблем са изливањем канализације датира још од пре 10 година, каже Горан Радојичић, грађанин, борац за правду у овој општини. У једном кратком периоду цеви које су попуцале биле су замењене, по налогу министарства, али није дуго потрајало. Канализација се излила прошле године и поплавила оранице у непосредној близини. Сада иде директно у реку.

Горан Радојичић каже: "Министарство им је тада наложило да поставе мерач отпадних вода и да промене линију где долази до загушења канализације. Прошле године појавио се исти проблем, само неколико метара даље и поље у околини је комплетно било поплављено. Ја сам се обратио Тужилаштву у владичином хану и Водовод је реаговао тако што је 100 метара одавде из шахте испустио канализацију у реку Врла. Те фекалије се не пречишћавају. Иду ка Владичином Хану, угрожавајући грађане и реку. А оно што је најинтересантније, ЈП „Водовод“ наплаћује грађанима Сурдулице услугу пречишћавања отпадних вода".

У Јавном предузећу “Водовод” упознати су са проблемом и кажу да је то црна тачка на линији, али да је процес решавања проблема у току.

Оливера Ристић директорка ЈП Водовод каже: 

''Цела фирма зна да је део колектора у хаварисаном стању. Још пре неколико месеци почели смо са решавањем проблема и наручили смо материјал. Међутим због ситуације са Ковидом 19 акција је обустављена. Имамо значајан број радника на боловању и нема ко да то уради. Надамо се да ћемо до краја месеца успети то да санирамо.''

Ресорно министарство је у више наврата интервенисало поводом овог случаја и наложило комуналном предузећу да овај проблем трајно реши, међутим то се није десило. Локалне структуре су се оглушиле о то.

Иначе, комплетна канализација са територије општине иде преко два колектора до Фабрике за пречишћавање отпадних вода коју Сурдулица има још од седамдесетих година прошлог века. Тренутно око 40 посто канализације иде у реку Врла, не стиже до постројења.

Саша Илић извршни директор техничког сектора објашњава:

''Цеви су старе, керамичке и долази до загушења. Мењали смо мрежу на том делу, али долази до честих загушења.Морали смо канализацију да спроведемо у реку да би се терен осушио, како би машине могле да уђу да санирају овај проблем.''

Илић напомиње да је фабрика за пречишћавање отпадних вода бенефит, али су постојећа постројења у Сурдулици већ застарела и неопходна је обнова. 

Ипак, ова прича је најбољи пример да локална самоуправа има двоструке стандарде. У неким случајевима критикују се привредни субјекти који доносе значајне приходе општини, за, како кажу, ''угрожавање животне средине,'' а када сами треба да брину о природи и здрављу својих грађана, нису уопште ажурни.

 

 

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 07 август 2020 16:36

2 Коментара

  • Mestanin
    Линк коментара Mestanin петак, 07 август 2020 19:23

    Ta ista kanalizacija samo prolazi kroz fabriku za preciscavanje otpadnih voda,uopste ne preciscuje otpadne vode. Zasto lazete javnost? Gorane precutkujes vrlo bitne stvari.

  • Miki
    Линк коментара Miki петак, 07 август 2020 17:40

    Ova direktorka treba da lega zatvor zato što sve ove godine dozvoljava da se ovo radi a ništa nije preduzela da ove probleme rešava a na to je bila obavezna.

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter