У Врањској Бањи повећан број туриста

Најновији подаци Републичког завода за статистику  показују да је туристички промет у јуну тек на половини вредности у односу на исти месец претходне године. Али није свуда исто: Врањска Бања, Палић и Стара планина чак показују значајан раст броја ноћења туриста у односу на претходну годину.

 Имајући у виду да је грана туризма и угоститељства посебно погођена услед ограничења путовања, важно је пратити како и да ли се стање мења у овој области. Према доступним подацима РЗС-а, у јуну се стање у туризму поправило у односу на мај. Туристички промет у јуну тек је на половини вредности у односу на исти месец претходне године. То је и даље огроман пад, али је много боље него што је то био случај у мају са прометом од тек 17% у односу на исти период претходне године

Овај раст промета првенствено је последица домаћих туриста, а не страних, што је разумљиво имајући у виду постојеће рестрикције у путовању. Док странаца има много мање, наши суграђани су морали да се првенствено окрену домаћим дестинацијама уместо иностранству. Број ноћења страних туриста тек је 15% нивоа из претходне године, а број ноћења домаћих је на 82%. Међутим, како је удео страних туриста веома значајан у укупном промету туристичке гране, ово значи да је укупан број остварених ноћења тек 57% нивоа из 2019.

Ово не значи да су све дестинације подједнако погођене. Најлошије су прошли већи градови – Београд и Нови Сад. Број ноћења туриста у Београду износи 21% нивоа из јуна претходне године, у Новом Саду 27%, док је у планинским местима 78%, а у бањама 80%. Врањска Бања, Палић и Стара планина чак показују значајан раст броја ноћења туриста у односу на претходну годину.

Врањска Бања, Палић и Стара планина чак показују значајан раст броја ноћења туриста у односу на претходну годину

За очекивати је да се овакво стање настави имајући у виду ограничења у кретању која важе за грађане Србије: највећи број наших суграђана ће ипак силом прилика морати да летује у Србији.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter