Савић: Радићемо на развоју туризма како би се унапредила целокупна привредна делатност

Ново лице у градском већу је Изабела Савић, новоименована већница за туризам. Она ће ову функцију обављати у наредном периоду, као неко ко је дуго година активан у овој области привреде. Каже да ће приоритет у наредном периоду бити побошљање и повећање смештајних капацитета како би град од туризма могао да адекватно приходује.

''Врање је град који је интересантан за туристе, а туризам итекако утиче на остале привредне делатноси и на пораст бруто националног дохотка,'' рекла је новоизабрана већница за туризам, Изабела Савић.

Она додаје да је у последњих 10 година тренд у туризму да људи имају неколико кратких одмора у току године, тако да им углавном Србија није прва дестинација, али са новонасталом ситуацијом у вези са корона вирусом, тренутно је и прва и једина. Држава је због тога обезбедила и додатне ваучере за летовање у Србији.

''Грађани Србије могу да користе те ваучере и на територији Врања. Ту имамо недостатак, а то је што се мали број смештајних јединица на територији града Врања налази на листи угоститеља који издају смештај на основу ваучера. То је Специјална болница у Врањској Бањи, Планинарски дом на Бесној Кобили и једна приватна кућа у Бањи. У том погледу сматрам да треба и власници приватног смештаја и власници пансиона и преноћишта у Врању да размисле на ту тему,  јер постоје туристи који желе да бораве баш у граду, поготово када су велике манифестације у питању, поготово када је летњи период у питању, када је културно лето, када би желели нешто да виде" , истиче Савићева.

Мало је категорисаних смештајних капацитета, а посебан пад у броју туриста осетио се након 2015. године када су затворени највећи хотели. Смештаји који су тренутно на располагању у просеку имају око 30 лежајева, што је недовољно да се прими група људи од једног аутобуса, као што су екскурзије и слично. Највећа зарада у туризму је на исхрани и ноћењу, тако да на овом пољу треба радити у наредном периоду, рекла је већница Савић и додала да се ситуација већ мења са отварањем новог хотела који има 95 лежајева.

Понуда Врања базира се на културним вредностима и наслеђу и у том правцу треба развијати туризам у Врању. Већница наглашава да је први корак добра међусекторска сарадња.Она додаје да су за Врање посебно заинтересовани туристи из региона, Македоније и Бугарске.

''Да се окренемо околини, региону, па да онда идемо даље, корак по корак, али оно на шта треба ставити додатни акценат су ђачке екскурзије, јер је Бора Станковић у наставном плану и програму, затим пословни туризам, да пословним гостима понудимо и обилазак културно историјских споменика и да их на тај начин задржимо дуже у граду, затим туризам специјалних интересовања, ту су гастрономија, песма, игра, труба и тако даље, велико интересовање је и за верски туризам, здравствени, планински, чак и сеоски који није развијен'', каже она.

На основу локалне стратегије развоја туризма у наредном периоду аплицираће се са пројектима код ресорног министарства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

2 Коментара

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter