Без категоризације хотелских објеката, нема подршке државе хотелијерима

Само мали број хотелијера у Врању и Врањској Бањи испуњава услове за добијање помоћи, коју држава даје градским хотелима, ради превладавања кризе, оцена је градске већнице за туризам Изабеле Савић. Овај сектор трпи огромне губитке услед епидемије, те су процене да је број туриста у градовима Србије пао за више од 90 одсто.

Нема сегмента живота које криза изазвана епидемијом није оштетила, али је сектор туризма један од најугроженијих, слажу се и хотелијери и Влада, која је одлучила да им помогне. Расписан је јавни позив и они који сипуњавају услове добиће једнократну помоћ најкасније почетком октобра.

Градска већница Изабела Савић каже да нажалост на територији Врања и Врањске Бање има веома мало хотелијера који имају категорисане објекте. Управо је то један од услова да искористе једнократну помоћ коју даје држава. Још један неопходан услов је да број радника које су власници објеката отпустили не прелази 10 одсто. До 15. септембра траје јавни позив који је у циљу подршке хотелијерима  расписало Министарство туризма. Ова помоћ подразумева 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по једној соби.

Подаци из прошле године говоре да је Врање и Врањску Бању посетило 12 хиљада туриста. Са организованом кампањом могли бисмо и много више да учинимо у коришћењу потенцијала које имамо.

Савићева каже да ако знамо да путевима југа Србије прође годишње два и по милиона туриста, од којих милион и 700 хиљада страних и 800 хиљада домаћих јасно је да пре свега можемо да користимо могућности које даје транзитни туризам за такозвани „Сити брејк“ туризам.

Осим тога, у наредном периоду требало би осмислити бољи програм манифестација које се организују у летњем периоду, напомиње Изабела Савић. То би могло да привуче туристе који би овде, на пола пута од Београда до Солуна, могли да потраже одмор и забаву.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 03 септембар 2020 14:41

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter