Помоћ социјално угроженим породицама у набавци огревног дрвета и школске опреме

Данијела Милосављевић, градска већница каже да је током овог месеца повећан број захтева социјално угрожених породица за једнократну новчану помоћ. Захтеви се углавном односе на набавку огревног дрвета и школске опреме али и за лечење малолетне деце. Од 140 захтева колико се поднесе месечно, комисија одобри око 90 која су оправдана и исплата је редовна.

Септембар је месец када све породице имају веће издатке. Ту су почетак школске године, припрема зимнице и набавка огревног дрвета. За кориснике новчане социјалне помоћи олакшавајућа околност је што могу да очекују помоћ Града.

- Уколико корисници новчане социјалне помоћи нису остварили неко своје право када је реч о  набавци уџбеника или школске опреме, још увек могу то да учине и поднесу захтев. Водимо рачуна и о деци која из руралних подручја долазе у средње школе у Врању. Ти ученици могу да остваре право на бесплатан боравак у Дому ученика. Услов је да родитељи буду корисници социјалне новчане помоћи, каже Данијела Милосављевић, градска већница.

За набавку уџбеника одобравају се средства у износу од 5 до 15.000 динара у зависности од узраста детета.

За набавку огревног дрвета предвиђена су средства од 8.000 динара а за лечење тешких болести код малолетне деце комисија предвиђа око 35.000 динара, додаје Милосављевићева и  каже да је помоћ државе у виду наменског трансфера врло драгоцена.

 - Ове године средства из наменског трансфера намењена су геронтодомаћицама које су радиле на терену што је врло битно током пандемије. Имамо шест геронтодомаћица. Свака од њих има по осам породица којима помаже, обавља набавку намирница, лекова. Ове године увели смо помоћ за особе са инвалидитетом ти веома нам је важно што смо и њих сагледали, објашњава Милосављевићева.

 Прихватилиште за стара и одрасла лица функционише у складу са епидемиолошким мерама и од недавно су дозвољене посете, подсећа наша саговорница и наглашава  да је у наредном периоду у плану усвајање стратегије социјалне заштите чиме ће  бити омогућен квалитетнији рад са социјално угроженим лицима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 16 септембар 2020 13:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter