Стручњаци из Винче узимали узорке са Пљачковице

У циљу систематске контроле, стручњаци Инстутута за нуклеарне науке „Винча“ у Београду и ове су године, као и у протеклих 10 година узорковали воду, земљиште и биљке на локацији Пљачковице, бомбардоване осиромашеним уранијумом.

Пљачковица, брдо изнад Врања на коме је НАТО изручио две хиљаде пројектила, стална је претња и након 21-е године од како је први пут 29. маја 1999. године  гађано. После бомбардовања Пљачковице измерено је зрачење од чак 236.000 бекерела по килограму. Реч је о јонизујућем зрачењу 8.000 пута већем од дозвољеног. Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије од 2009. године прати радиоактивност животне средине. Сви досадашњи подаци указују да нису утврђене повећане концентрације радионуклеида, нема ни осиромашеног уранијума.

Вођа тима из „Винче“ Саша Скробоња истиче да се испитивање узорака земљишта, воде и биљака раде десетак година. Тако се врши систематска контрола како би надлежни могли да реагују, уколико се у било ком узорку појаве трагови радиоактивности, каже Скробоња.Узорци се узимају и са локација села Братоселце, Боровац и Рељан.

Према званичним подацима Завода за јавно здравље, ова установа је у сарадњи са 78. моторизованом бригадом још за време рата сакупила 92 уранијумска зрна и 126 “кошуљица”. Пројекат чишћења Пљачковице је урађен тек 2003. године од стране Војске Србије.

Чишћење локалитета на брду Пљачковица изнад Врања од метака са осиромашеним уранијумом, радиле су екипе Института "Винча" и Службе за атомско, биолошко, хемијско оружје Војске СЦГ. Из ограђеног простора површине 28 ари извађено је 50-так метака са осиромашеним уранијумом. Ти терени су деконтаминирани, а према подацима Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења није утврђено присуство осиромашеног уранијума у животној средини.  

Вођа тима са Института „Винча“ Саша Скробоња подсетио је да је са колегама својевремено са колегама, као и Војском, тада Југославије вршио чишћење терена. Након тог чишћења институт „Винча“ сваке године врши испитивања. Контролишу се узорци земље, воде и биљака на радиоактивност.

Иако нема чврстих научних доказа претпоставља се да су приликом бомбардовања честице уранијума доспеле у ланац исхране. Чињеница је да после 20 година Врање и Пчињски округ предњаче по броју малигнитета у читавој Србији.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 17 септембар 2020 17:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter