Нема места паници, ситуација у школама је под контролом

Настава у основним и средњим школама одвија се несметано од почетка школске године. Заменица градоначелника и већница за образовање, Зорица Јовић, појашњава да се поштују све епидемиолошке мере и да је само један ученик регистрован као заражен од ковида и да нема места паници. Град је обезбедио маске за све запослене у образовним установама, као и за ђаке прваке приликом поласка у школу, који ће традиционално од града добити и по пет хиљада динара. Што се тиче дуалне наставе, пракса се углавном реализује у школама.

Почетак ове школске године обележили су бројни изазови, пред којима су се нашли и наставници и ученици због епидемије корона вируса. Школе су се брзо организовале и снашле у новонасталој ситуацији, као и ђаци који поштују прописане мере. Места паници нема, наглашава Зорица Јовић, заменица градоначелника и већница за образовање. Само је један случај у средњој школи регистрован као позитиван на ковид 19 од почетка ове школске године.

''До сада је и даље ситуација под контролом.Септембар је такав какав јесте, већ се јављају прве температуре, први проблеми мимо ковида, таква је ситуација и сада. Имамо појединачне случајеве где су деца или добила температуру или се јавио неки други симптом који је сличан ковиду, након спроведене комплетне анализе, није ковид. У свим тим ситуацијама се деца повлаче, односно на праћење наставе на даљину или на електронско праћење наставе", каже Зорица Јовић, заменица градоначелника.

Јовићева позива и родитеље на одговорност. Истиче да је врло важно да не инсистирају да улазе у школу када доводе децу, чак ни у школско двориште.

Када је реч о дуалној настави ове године су по овом моделу уписана два смера, Модни кројач и Оператер за израду намештаја у Хемијско-технолошкој школи и они због новонастале ситуације праксу углавном обављају у школи.

Од како је донет нови Закон о дуалном образовању септембра 2019. године смањило се интересовање привредника за партнерство у реализацији оваквог програма, и то највише због тога што компанија има обавезе према школи и ученику, али ученик нема обавезе према компанији када заврши школовање, наглашава Јовић и додаје да је најављено да ће се радити на изменама тог дела закона.

''Ми на територији града имамо заинтересоване компаније које хоће да се укључе у овај систем, с тим што, када већ имају неку обавезу, желе да имају и нека права, с обзиром да обликују једног радника они желе да тај радник сутрадан и код њих ради", додаје Јовићева.

Настава у оквиру свих смерова који су већ почели да раде по дуалном образовању претходних година изводи се несметано.

Већница је најавила и скоро отварање вртића у Горњој Чаршији. Како каже, чека се само потврда ресорног министарства.

Подсећамо, Град је обезбедио маске за све запослене у образовним установама, као и за ђаке прваке приликом поласка у школу, који ће традиционално од града добити и по пет хиљада динара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 17 септембар 2020 16:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Изложба фотографија ''Дани Врања'' сутра на шеталишту - Радио Телевизија Врање https://t.co/uymZ2nIDWk via @tripplesworld
Од короне оболео наставник у сурдуличкој основној школи. У Заводу за јавно здравље седморо заражених - Радио Телеви… https://t.co/tXIUGJVSti
У манастиру Прохор Пчињски почео монашки симпосион - Радио Телевизија Врање https://t.co/NEAlABwH2f via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter