Данас се обележава Европски дан аутизма. Овом приликом ваља подсетити да 1 посто становништва у свету има поремећај из аутистичног спектра, а последњих година тај проценат је и већи.

Аутизам је сложено неуробиолошко стање које утиче на комуникацију, понашање и социјалну интеракцију. Јавља се чешће код дечака него код девојчица, а углавном је реч о вишеструком поремећају.

Данијела Савић, председница удружења ''Говори гласно'' подсетила је да се до дијагннозе долази тешко јер је потребно да прође одређени развојни период код детета. Када се дође до коначне дијагнозе релативно је већ касно, јер је рана интервенција врло битна, да се деца што раније укључе у рад са терапеутом и целокупним сстручним тимом. Уколико се дете не упути на време или родитељ сам не прихвати да његово дете има дијагнозу, то може унапредити развој поремећаја.

''Уколико се на време посумња и дијагностикује поремећај из аутистичног спектра и укључе се стручњаци у рад са дететом, до шесте године може доста тога да се уради. Проблем је што је наша средина таква да родитељи често не желе да прихвате или да признају себи да имају проблем, много је оних који долазе да потраже савет или помоћ у нашем удружењу, а не желе да се региструју са мишљу – ако нас нема на списку, онда ми нисмо такви. Прихватање је кључ свега. Морамо да научимо да живимо са тим, јер се број деце са овим поремећајем повећава. Ми смо у почетку, 2013. године, имали 5 регистрованих чланова, данас имамо 5 пута више,'' рекла је Данијела Савић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter